Kredi derecelendirme- Altman Z-Skor modelinin tarımsal üreticilere uygulanması
Credit rating- the Altman Z-Score model application of agricultural producers
  1. Tez No: 432675
  2. Yazar: MERVE KIRKIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Derecelendirme, Tarım Sektörü, Tarımsal Krediler, Altman Z-Skor, Credit Rating, Agriculture Sector, Agricultural Credits, Altman's Z-Score
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kredilendirme süreçleri bankalar için en önem arz eden iş sürecidir. Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların bilançolarındaki aktif büyüklükleri incelendiğinde faaliyetlerinin büyük bölümünün kredi vermek üzerine kurulu olduğu görülmektedir. Kurumsal, ticari, KOBİ, tarım ve bireysel segmentteki müşterilerin finansman ihtiyacı durumlarında başvurdukları ilk yabancı kaynak banka kredileridir. Banka bilançolarının yönetilebilirliği; mudilerden toplanan mevduatın doğru ve kredibilitesi yüksek müşterilere aktarılması, tespit edilen kredilerin seyri, geri ödenmesi ve aynı zamanda karlılığı ile doğrudan ilişkilidir. Bankalar, kredilendirme süreçlerinde sistematik hale getirdikleri kredi derecelendirme ve değerlendirme yöntemlerini kullanmaktadır. Kredi riski değerlendirilirken standart yaklaşım yöntemlerinin yanı sıra gelişmiş derecelendirme yöntemleri de kullanılabilmektedir. Bu çalışmada, öncelikle Türkiye'de tarım sektörünün gelişim trendi ve GSYH'dan aldığı pay incelenmiştir. Tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin finansman kaynaklarına erişim olanaklarına değinilmiş ve bankacılık sektöründe tarımın finansmanına yönelik geliştirilen ürünlere yer verilmiştir. Bankacılık sektöründe tarım kredilerinin gelişimi incelenerek, kredi derecelendirme modellerinden biri olan Altman Z-Skor modelinin tarımsal üreticiler üzerindeki uygulanması çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Credit lending is the most important business process for banks. Assets in the balance sheets of banks operating in Turkey seem to be based on the credit of the majority of activities are examined. In case of lack of equity; corporate, commercial, SME, agriculture and individual segment customers, prefer bank credit recources as foreign recources. Manageability of the bank's balance sheets directly related with transferring the customer deposits towards high credibility loan customers, repayment of the determined loans and the profitability of loans. Banks use systematic credit rating and evaluation methods on lending process. In addition to standardized approach for assessing the credit risk, advanced methods can also be used. In this study, development of the agricultaral sector in Turkey and ıts share of the GDP is primarily examined. Then, sources of founding for manufacturers in the agricultaral sector and products developed for agriculture financing in the banking sector are explained. After examining the development of agricultural credit in the banking sector, Altman Z-Score model is one of the credit rating model was applied to the agricultural customers.