Batı demokrasilerinde anayasal denetim mercileri ve Türk Anayasa Mahkemesi
  1. Tez No: 432703
  2. Yazar: ENİS ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa Yargısı, Demokratik Meşruluk, Türk Anayasa Mahkemesi, Constitutional Jurisdiction, Democratic Legality, Turkish Constitutional Court
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Anayasa yargısının demokratik meşruluğu sorunu son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tartışılmaktadır. Anayasa yargısının meşruluğu, hukukun genel ilkelerine bağlı olması, halkın temsili ve anayasal erklerin yetkilerine saygı ölçüsünde geçerlilik kazanmaktadır. Türk Anayasa Mahkemesi'nin objektif olarak değerlendirmesinin yapılabilmesi için çağımızda varlığını sürdüren demokratik ülkelerde benzer uygulamaların incelenmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde yeterliliği ve etkinliği konusunda bir fikir sahibi olunabilir. Unutulmaması gereken bir husus da her ülkenin kendine özgü bir takım özelliklerinin ve niteliklerinin olduğudur. Bu tezin içeriğinde öncelikle anayasa yargısı ile ilgili temel kavramlar açıklandıktan sonra belli bir sistem dahilinde seçilen Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Fransa ile Türkiye'nin anayasal denetim yapan mercileri incelenmiştir. Yapılan bu incelemeden sonra Türk Anayasa Mahkemesi'nin batı demokrasilerindeki anayasal denetim yapan merciler içerisindeki yeri saptanmaya çalışılmış ve yakın zamanda yeniden yapılandırılan Türk Anayasa Mahkemesi hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The issue of democratic legality of constitutional jurisdiction is also negotiated in Turkey like in all over the world lately. The legality of constitutional jurisdiction is gaining validity with due regards to general principles of law, representation of people and authorization of constitutional powers. Similar applicants also need to be analyzed in democratic countries in order to be able to evaluate Turkish constitutional court objectively. Only in that way it is possible to have an idea about efficiency and activity of it. However,there is one vital aspect should not be forgetten that every country has unique applications. Hence, in that thesis, the authorities making constitutional in Turkey,Germany and France which are elected by a particular system wil be analyzed after basic concepts concerning constitutional jurisdiction are explanied. After the evaluation, the place of Turkish constitutional court among Western authorities making constitutional inspectations wil be determined and evaluations on revised Turkish constitutional court wil be carried out soon.