A Literature survey on the interaction between globalization and nation-state
Küreselleşme ile ulus devlet arasındaki etkileşim üzerine bir yazın mütalası
  1. Tez No: 43271
  2. Yazar: MEHMET TUNCEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FAHRİYE ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ulus devlet İÜ, Globalization, Nation-state
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz KÜRESELLEŞME İLE ULUS DEVLET ARASINDAKİ ETKİLEŞİM ÜZERİNE BİR YAZIN MÜTALAASI Tuncel, Mehmet Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Fahriye Üstüner Ekim 1995, 123 sayfa Bu tezin amacı küreselleşme süreci ile ulus devlet arasındaki etkileşimi devlet egemenliği kavramı üzerine yoğunlaşarak incelemektir. Bu tez küreselleşmenin ulus devletin ulusal sınırları içerisindeki iktisadi, sosyal ve kültürel ilişkileri düzenlemedeki yeterliliği meselesi üzerine etkileri üzerine bir yazın mütalaası yapar. Bu tez tam anlamıyla küreselleşme üzerine genel bir mütalaa değildir ama devlet egemenliğinin değişen doğası üzerine olan yazınla özel olarak ilgilenir. Tezin önemi küreselleşme ile ulus devlet arasındaki etkileşimi (çok) farklı düşünce okullarından hasıl olan bütün bir ilgili yazını sınıflandırması ve böylece gözden geçirmesi gerçeğinde yatar. Bunu yaparken tez uluslararası ilişkiler yazınının hem idealist hem (de) realist uyarlamalarına öncelik verir. Tezde Marksist yazının da hem uluslararası ilişkiler bağlamında hemde genel olarak önemli bir yeri vardır. Bu yazın mütalaasını yapmakla tez, ulus devlet meselesinin küreselleşmeye farklı teorik yaklaşımların merkezi ilgi (alanı) kalmakta (devam ettiği) sonucuna varır. Bu anlamda biz (dikkatimizi), ulus devlet meselesine nihai bir çözüm aramaktansa, (bu) tezin öne sürdüğü gibi, küreselleşmenin devletin egemenliğini nasıl etkilediği üzerinde yoğunlaştırmalıyız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A LITERATURE SURVEY ON THE INTERACTION BETWEEN GLOBALIZATION AND NATION-STATE Tuncel, Mehmet M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Asst Prof. Dr. Fahriye Üstuner October 1995, 123 pages The objective of this thesis is to explore interactions between globalization process and the nation-state by focusing on the concept of state sovereignty. This thesis provides a literature survey on the impact of globalization on the question of the capacity of nation-state to organize economic, social and cultural interactions in its national territory. This thesis is not a general survey on globalization in the strict sense of the term, but it deals specifically with the literature on the changing nature of state sovereignty. The importance of the thesis lies at the fact that it classifies, and thus, reviews the whole related literature on the interaction between globalization and nation-state emanated from different schools of thought In so doing, the thesis gives priority over international relations literature, both its idealist and realist versions. The Marxist Literature, both in international relations context and in general, is also taken an important place in the thesis. Having done the literature survey the thesis concludes that the question of nation-state remains a central concern of different theoretical approaches to globalization. In this sense, instead of searching a final solution to the question of nation-state, we should, as the thesis suggests, focus on how globalization affects state's sovereignty.