Dünyadaki Medikal İllüstrasyon Eğitimi müfredatlarının incelenmesi ve bir program önerisi
Examination of Medical Illustration Education curriculums in the world and a suggestion of education curriculum
- Tez No: 432714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ġllüstrasyon, Medikal Ġllüstrasyon, Tıbbî Ġllüstrasyon, Müfredat, Illustration, Medical Illustration, Medicine, Curriculum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
İllüstrasyon görsel iletişim adı altında incelendiğinde; anlatıma dayalı çizimler olarak tarihte ortaya çıkmış ve kendi alanında dallara ayrılarak günümüze ulaşmıştır. Grafik başlıklı incelendiğinde ise daha yakın bir tarihte kitap resmi olarak bilinen basit anlamıyla karşımıza çıkmaktadır. Medikal illüstrasyon olan dalı; tıp ve sanatı kavrayan, bilgilendendirme illüstrasyonları olarak tanımlanmaktadır. İllüstrasyonlar eğitimin her alanında büyük önemi oluşturmaktadır. Yazının hayatımıza girmesinden itibaren basılı yayınlar, teknolojinin etkisiyle interaktif olarak erişebildiğimiz elektronik yayınlar eğitim için materyallerin çeşitlenmesine ve kolay ulaşılmasına sebep olmuştur. Eğitim amaçlı kullanılan illüstrasyonlar günümüzde neredeyse zorunlu bir hale gelmiş, teknolojinin ilerlemesiyle de 3 boyutlu modelleme ve animasyon gibi yeni alanlardan faydalanarak her yaştan ve her alandan öğrencilerin eğitim materyallerinde kendine yer bulmuştur. Türkiye'de henüz efektif bir eğitim alanı olmayan medikal illüstrasyonun, bugün dünya üzerinde seçkin, sayılı bir kaç üniversitede eğitimi verilmektedir. Mesleki bakımdan önü açık olan medikal illüstratörlüğün teknik ve yeterlilik açısından önemli ve zorlu bir eğitim süreci vardır. Bu nedenle tıp ve sanat eğitimi konusunda fazlasıyla yeterli ve sayıca çok üniversite barındıran ülkemizde medikal illüstratör yetiştirmenin önemi özümsenememektedir. Eğitim materyallerinin uzman kişilerin elinden çıkmış olması pedagojik anlamda büyük önem arz etmektedir. Tıp ve sanat alanında eğitimler alarak yetişmiş bir illüstratörün bu alanlara kazandıracağı katkı çok büyüktür. Bu araştırmada sunulan müfredat, dünyadaki en kapsamlı ve alanında başarılı medikal illüstrasyon eğitimi veren kurumların müfredatları incelenerek Türkiyenin ve Dumlupınar Üniversitesinin eğitim ve fiziksel koşulları göz önüne alınarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Considered under visual communication, illustration emerged as the drawings based on expression in history and has reached today as being divided into branches in its own field. Considered under the title of graphic, illustration emerges as book drawings in the simplest sense. In the field of medical illustration, it is defined as informative illustrations that cover art and medicine. Illustrations play a major role in all areas of education. Since the writing was introduced to our lives, the printed publications and electronic publications, with the effect of technology, have led to the diversification and easy accessibility of educational materials. The illustrations used for training purposes have almost become compulsory today and they have found a place in educational materials for the students of all ages from different fields by utilizing new areas such as 3 dimensional modelling and animation with the advancement of technology. The medical illustration that has not become an effective educational field in Turkey is studied in just a few distinguished universities in the world. Medical illustration is a promising career in professional terms, though it has a critical and challenging training process in technical and competency terms. However, the importance of training medical illustrators cannot be understood in Turkey, which is home to a large number of universities providing more than enough medical and arts education. It is of great importance to have specialists produced the educational materials in pedagogical sense. An illustrator who has been trained through medicine and arts education can make great contributions to this field. The curriculum presented in this study has been prepared taking into consideration the educational and physical conditions in Turkey and Dumlupınar University upon examining the curriculums of the most comprehensive and successful institutions providing medical illustration training.