Yüksek bütçeli dijital oyunların mobil sürümlerinde grafiksel kullanıcı arayüz tasarımı yöntemlerine ilişkin öneriler
Recommendations for design methods of graphical user interface in mobile versions of high budget digital games
  1. Tez No: 432713
  2. Yazar: ONUR ŞAHİN KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİK ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafiksel Kullanıcı Arayüzü, Mobil Oyun, Mobil Platform, Graphical User Interface, Mobile Game, Mobile Platform
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Mobil oyunlar,“mobil olmayan oyunlar”ile karşılaştırıldığında, sade göstergeleri ve kullanım menüleri, az detaylı oyun içerikleri (senaryo, grafik vb.), reflekslerin ön plana çıktığı ve çoğu zaman skora dayalı oynanışları ile özgünleşen oyunlar olarak kabul edilmiştir. Mobil el konsollarının geçmiş örneklerine ilişkin olarak ortaya çıkan bu şablonların bir kısmı günümüzde yeniden şekillenmektedir. Geçmiş yıllarda üretilen mobil oyunlar ile, kişisel bilgisayarlar ve oyun konsolları için üretilen oyunların grafiksel kullanıcı arayüzleri incelendiğinde, tasarım süreçlerinde göz önünde bulundurulan öncelikler ve izlenilen yöntemler arasında bazı farklılıklar görülmektedir. Bu farklılıklar günümüzdeki mobil oyun arayüzlerinin birçoğu için geçerliliğini korumaktadır fakat özellikle son dönemde ortaya çıkan mobil oyunların önemli bir kısmında bu farkın giderek azaldığı görülmektedir. Mobil olmayan oyunlar ile mobil oyunların arayüz tasarımları arasında giderek kapanan bu farkın vurgulanabilmesi için,“yüksek bütçeli dijital oyunlarda kullanıcı arayüzleri”ile bu oyunların“mobil sürümlerinde kullanıcı arayüzleri”en uygun örnekler olarak görülmüştür.“Mobil oyunlarda arayüz tasarımı farklıdır”görüşünün, mobil oyun geliştirme stratejilerindeki yeni yaklaşımlar ve platformlar arasındaki sınırların giderek belirsizleştiği göz önüne alındığında, ilerleyen yıllarda yetersiz kalabileceği noktaların belirlenmesi, bu önermenin genişletilmesi ve detaylandırılması gerekmektedir. Bu amaçla“hangi mobil oyunlarda arayüz tasarımı farklıdır”sorusu sorularak, mobil teknolojilerdeki gelişmelerin ve“mobil oyun üretim stratejilerini”belirleyen etkenlerin, mobil oyunlarda arayüz tasarımı üzerindeki etkileri“yüksek bütçeli dijital oyunların mobil sürümleri”kapsamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Mobile games when compared to“immobile games”, have been recognized unique games with their simple display and user menus, less detailed game contents (scenario, graphic, etc.), reflexes in forefront and performance mostly based on the score. Some of these templates that came out in connection with old models of mobile consoles are being reshaped today. When graphical user interfaces of mobile games, personal computers and game consoles that are launched in previous years are observed, some differences are realized between priorities in the design process and methods followed. These differences are still discussed for most of the interfaces of mobile games today, but they seem to decrease down gradually in a remarkable number of mobile games released lately. To be able to mention this decreasing difference between interface designs of mobile and immobile games,“user interfaces of high budget digital games”and“user interfaces of mobile versions”of these games are considered as the best examples. Regarding“Interface design of mobile games is different”opinion, when new attitudes on mobile game developing strategies and gradually dimming border lines between platforms are considered, determining points that may fall behind in coming years, elaborating and detailing this proposition becomes necessary. For this purpose asking“In which mobile games interface design is different”question, the effects of developments in mobile technologies and“mobile game production strategies”setting factors, on interface design of mobile games will be viewed in the scope of“mobile versions of high budget digital games”.