The Discourse of good in politics
Siyasette iyi söylemi
- Tez No: 43278
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELİSABETH ÖZDALGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Söylem, iyi Söylemi, Siyaset ve Ahlâk, Siyasette İyi Sorunu, Kantçı İyilik, Makyavelci İyilik, Ulus Devlet, Dayanışmacı İyi, Ziya Gökalp, Popülist İyi, Bülent Ecevit, Discourse, Discourse of Good, Politics and Ethics, Question of Political Good, Kantian Good, Machiavellian Good, Nation State, Solidarist Good, Ziya Gökalp, Populist Good, Bülent Ecevit
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZ siyasette iyi söylemi AÇIKEL, Fethi Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Ana bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Elisabeth Öz dalga Ekim, 1995, 122 Sayfa. Siyaset ve ahlak arasındaki ilişkiyi bir sıfır toplam ilişkisi olarak ele alan anlayışın aksine, siyaset içindeki“iyi söylemi”o denli kurucu bir öneme sahiptir ki az veya çok bütün siyasal söylemler belirli bir iyilik anlayışı ile iç içedirler. Bu tezde, hem siyasetin ahlaki bir içerikten ayrı düşünülemeyeceğini, hem de hiç bir ahlaki ilkenin, içinde şekillendikleri toplumsal ve siyasal koşullardan bağımsız veya aşkın bir şekilde varlık gösteremeyeceğini göstermek amaçlanmıştır. Ortak inanışın yanısıra, modern bilimsel anlayışın da siyaset ve ahlakı birbiriyle bağdaşmaz çiftler olarak değerlendirmesi ilginçtir. Bilimsel anlayışa göre, bu alanlar o denli birbirinden ayrılmış ve birbiriyle çatışmakta olan alanlardır ki, bunlar tamamen ilgisiz addedilmektedirler, yani nesnel ve normatif olan iki alan arasındaki bir tür uzlaşmazlık gibi. Oysa siyaset bugün bile, Aristo tarafından da belirtildiği gibi,“en yüksek iyi”yi amaçlar ve bilimsel içeriğine bakmaksızın ulusal > etnik ya da dinsel bir grubun iyiliğini erek edinir. Siyasetin bu yönü onun tarihsel içeriğine bakmaksızın - sözcüğün geniş anlamında- korporatisttir. Bu olgu, iyilik sorunu dolayımıyla siyaseti ahlaka yakınlaştırır. Bu yüzden, şu umulur ki siyasal birperspektiften iyilik söylemlerinin incelenmesi -ahlak ve siyaset arasındaki- ihmal edilmiş ilişkinin doğasını daha iyi aydınlatacaktır. Bu tez, bu anlamda, görünüşte birbiriyle uzlaşmaz iki karşıt söylemin ne denli içice ve ayrılmaz olduğunu gösterme girişimidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DISCOURSE OF GOOD IN POLITICS AÇIKEL, Fethi M. A. in Sociology Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Elisabeth Özdalga October, 1995, 122 pages. Contrary to the common belief which regards the relationship between ethics and politics as zero-sum relation, the discourse of the good is so constitutive of any politics that all political perspectives more or less are intermingled with a peculiar perception of the good. In this thesis, it is aimed to prove that neither can any politics be exempted from an ethical content, nor can any ethical principle not survive independent or transcendental of social and political conditions in which they are created. Besides common belief, it is striking to observe that even modern scientific perception regards politics and ethics to be irreconcilable counterparts. For scientific perception, these areas are so divided and extremely opponent continents that these are perceived to be irrelevant, namely to be an incompatibility between objective and normative content. In fact politics even today, as had been stated by Aristotle, studies“the supreme good”for human being and regardless of its scientific content it aims a certain good for a certain group of people, no matter if it is a national, ethnic ».. XXXor religious one. This side of politics is no doubt corporatist -in the broader sense of the word- in its historical content. This fact makes any politics closer to the ethics with mediation the question of the good. Due to that, elaboration of the discourse of the good from a political point of view is expected to elucidate better the nature of an omitted relationship. This thesis is an attempt, in this sense, to associate two seemingly counterpart discourses through displaying how indispensable and interwoven they are.