Siirt yöresinde farklı santrallerde üretilen betonların mekanik ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Mechanical and physical analysis of concrete produced in different facilities of Siirt region
  1. Tez No: 432840
  2. Yazar: İSMAİL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır Beton, Siirt Bölgesi, Katkı, ready mixed concrete, Siirt, Supplement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Siirt Yöresinde farklı santrallerde üretilen hazır betonların mekanik ve fiziksel özellikleri incelenmiştir. Yörede faaliyet gösteren beton santralleri A Beton Santrali, B Beton Santrali ve C Beton Santrali olarak adlandırılmıştır. Bu santrallerde üretilen betonlardan C25 beton sınıfı üzerinde; basınç, porozite, yüksek sıcaklık, donma-çözülme ve eğilmede çekme deneyleri uygulanmıştır. Bu deneyler için 28 günlük numuneler kullanılmış ve numunelerin 28 günlük dayanım değerleri dikkate alınarak gerekli karşılaştırma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Her üç santralde üretilen betonların 28 günlük basınç dayanımlarını sağladıkları görülmüştür. C Beton santralinde üretilen betonun porozite değerinin %8,46 olduğu ve diğer santrallerde üretilen betonların porozite değerlerinden daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Donma-çözülme deneyinde A Beton santralinde üretilen betonların ortalama basınç dayanım değerlerinde %11,73, B Beton Santralinde üretilen betonların ortalama basınç dayanım değerlerinde %7,33, C beton Santralinde ise %5,52 oranında bir basınç dayanım kaybı tespiti yapılmıştır. Donma-çözülme olayının beton numuneler üzerinde bozulmalara neden olduğu görülmüş, ancak; üretilen betonların donma-çözülmeden fazla etkilenmediği tespit edilmiştir. Yüksek sıcaklık deneyinde numuneler 300-400-500-600-800°C sıcaklıklara maruz bırakılmışlardır. Sıcaklık derecesinin artması ile birlikte basınç dayanım kaybının her üç santralin ürettiği betonda da arttığı görülmüş, fakat dayanım kaybının en fazla 600-800°C'de gerçekleştiği ve dayanım kaybının %70,4 seviyesine kadar ilerlediği görülmüştür. Elde edilen verilere göre üretilen betonların çevresel faktörlerin zararlı etkilerinin azaltılabilmesi için su/çimento oranının iyi ayarlanması, uygun katkı maddelerinin ve agregaların iyi seçilmesi gerektiği tespiti yapılmıştır. Tesiste üretilen beton her ne kadar standartlar ve talep edilen sınıfta üretilse dahi, laboratuvar şartlarında bırakılan numune sonuçları ile yetinilmemeli ve asıl olan beton dökümü ve sonrasında yapılması gereken bakım işlemlerinin son derece önemsenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the physical and mechanical properties of ready mixed concrete produced in different batch plants in Siirt city. The batch plants were named as A, B, and C. C25 concrete that was produced in these batch plants were tested under pressure, porosity, high temperature, freezing/thawing and bending. Samples of 28 days were used for these experiments and the endurance values of 28 days were compared under necessary attention. İt was seen that the produced concrete at every three hours covered 28-days pressure resistance. Also, it was detected that the concrete produced in C batch plant had a porosity value of 8.46%, which is lower than the porosity values belonging other batch plants. İn the experiment of freezing/thawing, it was recorded that average pressure strength of concrete produced in plant A is 11.73% while it was 7.33% in plant B and 5.52% in plant C. It was discovered that freezing/thawing led to deterioration on concrete samples, but the deterioration was not significant. In high temperature experiments, the samples were exposed to 300-400-500-600-800°C. Together with temperature increase, pressure strength-loss on concrete produced at all plants also increased, but the top loss was seen at the degree of 600-800 with a rate of 70.4% strength-loss. According to the acquired data, in order to decrease deterioration effect of environment on concrete, it was concluded that water/cement ratio should be adjusted carefully, and suitable supplemental additives and aggregates should be selected meticulously. No matter how quality had the concrete produced in the plants, only laboratory results of the samples would not be sufficient. Therefore, it was concluded that necessary curing process after concrete placing is highly crucial and shall be cared.