An Empirical study of the measurement of financial performance of construction companies with special reference to Turkish firms
İnşaat şirketlerinin mali performanslarının ölçümüne ait deneysel bir çalışma -Türk firmaları esas alınarak-
- Tez No: 43285
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Medyan, Alt Kartil, Üst Kartil, Performans Endeksi, Performans Derecesi, Median, Upper Quartile, Lower Quartile, Performance Index, Performance Grade
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN MALI PERFORMASLARININ ÖLÇÜMÜNE AİT DENEYSEL BİR ÇALIŞMA -TÜRK FİRMALARI ESAS ALINARAK- RENDA, Irmak Yüksek Lisans Tezi, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Cengiz Erol Ocak 1995, 120 sayfa Bu çalışmada, inşaat endüstrisinin, endüstride yer alan müteahhit firmaların özellikleri, endüstrinin firmalara etkisi, inşaat (yapım) işlerinin doğası ve çeşitleri küresel bir perspektifte ele alınmış, Türk inşaat endüstrisi ve inşaat firmalarına özel önem gösterilmiş, Türk inşaat endüstrisinin özellikleri incelenmiştir. Dünyada ve Türkiye'deki sektöre ait maliye ve muhasebe uygulamaları anlatılmıştır. Bilançolar kullanılarak, sektöre kıyasla firmanın mali gücünü ölçen bir mali performans modeli tamamlayıcı bir çalışma olarak kullanılmıştır. Tezin çatısı iki bölümden oluşmaktadır; ilk bölüm olguları toplamakta ve gerektikçe eleştirisini yapmakta, ikinci bölüm bir model yardımıyla firma mali durum değerlendirilmesine kısmi çözüm önermektedir. Kullanılan model matematiksel işlemleri gerektirdiği halde, hazırlanışı ve değerlendirilmesi yönünden yarı- deneyimsel bir nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EMPIRICAL STUDY OF THE MEASUREMENT OF FINANCIAL PERFORMANCE OF CONSTRUCTION COMPANIES WITH SPECIAL REFERENCE TO TURKISH FIRMS RENDA, Irmak M.B.A. in Management Supervisor : Prof. Dr. Cengiz EROL January, 1995, 120 pages. In this study, the characteristics of construction industry, construction contractor firms, the impacts of the industry on construction contractors, nature and types of construction works are introduced as a global case. A special emphasis is given to Turkish construction industry and Turkish contractor companies. The characteristics of Turkish construction industry and contractor companies are examined. The financial and accounting practices both in the world and in Turkey are described. A financial performance model, using company financial statements to assess company strength as compared to the industry was utilized as a complementary study. The main body of the thesis comprises from two parts; the first part gathers facts and makes criticisms if necessary, the second part applies a model to propose a partial solution. Since the construction industry characteristics are very complex in nature, although the model utilizes mathematical computations, it is semi-empirical in formulation and evaluating the results.