Money supply mechanism in Turkey: a Comparision of monetary base and flow of funds approach
Türkiye'de para arzı mekanizması: Para bazı ve akım yaklaşımlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 43288
  2. Yazar: GÜLBİN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çoğaltan, ortalama ve nispi katkı, durağan, durağan dışı, birim kök, doğrusal trend, mevsimsellik. IV, Multiplier, average and relative contributions, stationary, non-stationary, unit-root, linear trend, seasonality. 1J.1
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz TÜRKİYE'DE PARA ARZI MEKANİZMASI: PARA BAZI VE AKIM YAKLAŞIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI GENÇ, Gülbin Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ercan UYGUR Ocak, 1995, 85 sayfa. Bu çalışmada Para Bazı ve Akım yaklaşımları karşılaştırılarak Türkiye'de para bazı mekanizmasının belirlenmesi incelenmektedir. Para Bazı Modeli parasal yetkililerin, parasal tabanı kontrol etmek ve bankalar ile banka dışı özel sektör arasındaki ilişkiyi tahmin etmek suretiyle para arzını kontrol edebileceğini öngörür. Ancak bu istikrarlı bir para çoğaltanı ilişkisi gerektirmektedir. Para Bazı Modeli çerçevesinde para çoğaltanlarının istikrarlı olup olmadığı test edilebilir. Ayrıca, Para Bazı Modelinin mekanik yapısı, para arzındaki artış ile mevcut ekonomik koşullar arasındaki ilişki incelenerek sorgulanabilir. Bu yaklaşım Akım Modellerinin tabanını oluşturmaktadır. Yapılan uygulama sonucunda Türkiye'de parasal taban ve geniş tanımlı para arzları arasında istikrarlı bir para çoğaltanı ilişkisi olmadığı ve bütçe açıklarının, açıkların finansmanının ve ekonomik genişlemenin para arzının belirlenmesinde etkili olan başlıca faktörler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MONEY SUPPLY MECHANISM IN TURKEY: A COMPARISON OF MONETARY BASE AND FLOW-OF-FUNDS APPROACH GENÇ, Gülbin M.S. in Economics Supervisor: Prof. Dr. Ercan UYGUR January, 1995, 85 Pages. In this study, by comparing Monetary Base and Flow-of-Funds approaches the determination of money supply process in Turkey is analyzed. Monetary Base Model argues that monetary authorities, by controlling the base and by predicting the behavioral relations of the banks and non-bank private sector, can control the supply of money. However, this necessitates a stable money multiplier relationship. In the context of Monetary Base Model stability of the money multiplier can be tested. Besides, the mechanical structure of the Monetary Base Model can be questioned by testing the relationship of the expansion in the money supply and the prevailing economic conditions. This forms the basis of the Flow-of-Funds approach. The applications undertaken in this study lead to the conclusion that there is not a stable money multiplier relationship between the monetary base and broad definitions of the money supplies, and financing of the budget deficit, as well as the budget deficit itself and expansion of the economic activity have key roles in determining the money supply.