A Decision support system for a course scheduling problem
Ders çizelgelemesi için bir karar destek sistemi
  1. Tez No: 43287
  2. Yazar: NEJAT ALPER ERDAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL AKYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sezgisel yöntemler, Ders Çizelgeleme, Karar Destek Sistemleri, Heuristics, Course Scheduling, Decision Support Systems
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz DERS ÇİZELGELEMESİ İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ ERDAL, Nejat Alper Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Cemal AKYEL Ocak, 1995, 130 sayfa. Bu tezde, bir üniversite bölümünün ders çizelgeleme problemini çözmek için bir karar destek sistemi (KDS) önerilmiştir. Çözüm yöntemi, herhangi bir aşamada en zor dersin seçilerek programlanmasını sağlayan bir öncelik atama metoduna dayalı sezgisel bir algoritmadır. Aynı çizelge üzerinde değişik ders saati uzunluklarında dersler de programlanabilmektedir. Önerilen KDS, Turbo C++ for Windows dili kullanılarak Microsoft Windows 3.0, ya da daha üstü, ortamında çalışabilecek bir bilgisayar yazılımı olarak gerçekleştirilmiştir. Kullanıcı çizelgede olduğu gibi bir çok sistem değişkeninde de değişildik yapabilir. KDSnin ve algoritmanın performansı Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümünde denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR A COURSE SCHEDULING PROBLEM ERDAL, Nejat Alper Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cemal AKYEL January, 1995, 130 pages. In this study, a Decision Support System (DSS) is proposed to solve the course scheduling problem of a university department. The solution procedure is a heuristic algorithm based on a priority assignment scheme to choose the most difficult class to schedule at any step. The algorithm is capable of handling a variety of constraints and objectives. In addition, classes of different period durations can be scheduled into the same timetable. The proposed DSS is implemented as a computer program coded in Turbo C++ for Windows, which runs under a Microsoft Windows, 3.0 or higher, environment. A user is allowed to modify a large number of system variables as well as the timetable itself. Performance of the DSS and the algorithm are tested at the Department of Management at the Middle East Technical University.