Tarihi yapıların dinamik davranışlarının incelenmesi
Investigation of dynamic behaviours of historical structures
- Tez No: 432926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURDU MEHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Analiz, Sonlu Elemanlar, Tarihi Yapılar, Dynamic Analysis, Finite Element, Historical Structure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tez çalışması kapsamında, tarihi yapıların dinamik davranışlarının belirlenmesi amacıyla Yozgat'ta bulunan Elekçi Köprüsü ve Yozgat Saat Kulesi ele alınarak deprem davranışı açısından değerlendirilmiştir. Ele alınan yapılar sonlu elemanlar programı olan SAP2000 ile makro modelleme tekniğine göre solid elemanlarla modellenmiştir. Elde edilen modeller üzerinde 13.03.1992 tarihli Erzincan depreminin deprem-ivme kayıtları kullanılarak modellerin zaman tanım alanında dinamik analiz yöntemiyle dinamik analizleri gerçekleştirilmiştir. Böylece çalışmaya konu olan tarihi yapıların deprem etkisi altındaki davranışlarının belirlenmesi sağlanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda yapıların mod şekilleri, doğal frekans değerleri, yapı elemanlarında meydana gelen en büyük yer değiştirme değerleri, yer değiştirme zaman grafikleri, maksimum basınç ve çekme gerilmesi değerleri belirlenerek tarihi yapıların deprem performansları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, çalışmaya konu olan tarihi yapıların deprem etkisi altındaki davranışlarının belirlenmesi sağlanmıştır. Yapılan çalışmanın sonuçları, tarihi yapılarda yapılacak restorasyon projelerine yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, to understand the dynamic behaviors of historical structures, Elekci Bridge and Yozgat Clock Tower in Yozgat were investigated in terms of earthquake behaviors. These selected structures are modeled with SAP2000 Finite element program using macro modeling approach with solid elements. Time history analyses of the obtained models were carried out by using the acceleration records of Erzincan earthquake, which has occurred in 13 March 1992. Hence, earthquake behaviors of the historical structures which are subject to study were detected. According to the analysis results, mode shapes, natural frequencies, maximum displacements of structural elements, displacement time graphics, maximum stress values were determined and earthquake performance of historical structures was investigated. As a result, earthquake behaviors of the historical structures which are subject to study were detected. The results of the study will be a guide to the restoration projects of the historical structures.