Innovative behavior in Turkish prefabricated construction industry
Türkiye prefabrike inşaat sektöründe yenilikçi davranış
  1. Tez No: 43296
  2. Yazar: MEHMET ALİ TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Civil Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, yenilikçi davranış, örgütsel yenilikçilik, örgütsel değişim, radikal yenilikler, aşamalı yenilikler, ürün yenilikleri, proses yenilikleri, yeniliğin belirleyicileri, prefabrike inşaat sektörü. vı, Innovation, innovative behavior, organizational innovativeness, organizational change, radical innovations, incremental Innovations, product innovations, process innovations, moderators of innovation, prefabricated construction industry. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz TÜRKİYE PREFABRİKE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YENİLİKÇİ DAVRANIŞ TUNÇER, Mehmet Ali Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet ACAR Eylül 1995, 154 sayfa Bu çalışma Türkiye prefabrik inşaat sektöründeki yenilikçi davranışı ve örgütsel / yönetimsel değişkenlerin seçilen firmaların yenilik adaptasyonu üzerindeki etkilerini incelemektedir. Veri seti tamamı Türkiye Prefabrik Birliği üyesi olan 12 firmadan oluşmaktadır. Çalışma, diğer firmalardan daha çok yenilik adapte eden firmaların özelliklerini ve yenilik adaptasyonunu kolaylaştıran ya da engelleyen faktörleri incelemektedir. Çalışmaya dahil edilen yenilikler, sektör uzmanları ve firmalar ile yapılan görüşmelerden ve yazılı kaynaklardan belirlemiştir. Bir anket hazırlanarak yenilikçi davranış ve örgütsel / yönetimsel değişkenler hakkında veri toplanmıştır. Çalışmanın bağımlı (örgütsel yenilikçilik) ve bağımsızdeğişkenleri (yapısal değişkenler, iletişim tarzı, örgütsel yetenekler, örgütsel stratejiler) arasındaki ilişkiyi belirlemek için istatistiksel analız yötemleri kullanılmıştır. Yenilikçi davranış on farklı boyutta (toplam, radikal ve aşamalı yenilikler yüzde, kolaylık ve frekans olmak üzere ürün ve proses yenilikleri için ölçülmüştür) işlevsel olarak tanımlanmış ve öne sürülen hipotezler test edilmiştir. İki değişkenli korelasyon analizi yenilikçiliğin, büyüklük, biçimsellik, profesyonellik ve dış iletişim ile güçlü bir ilişkisi olduğunu göstermiştir. Büyüklük ve ürün çeşitliliği seviyesinin firmaların yenilikçi davranışı üzerinde önemli bir etkisi olduğu varsayımına dayanarak yapılan Tukey'in güvenilir anlamlı farklar testi, firma gruplarının merkeziyetçilik, profesyonellik, dış iletişim, fiyat avantajı stratejisi ile toplam ve aşamalı yenilik skorlarında anlamlı olarak farklı olduklarını göstermiştir. Daha çok yenilik adapte edenleri daha az yenilik adapte edenlerden ayırmak amacıyla yapılan ayırım analizi ürün ve proses yeniliklerinin örgütsel yenilikçiliği belirlemede farklı olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INNOVATIVE BEHAVIOR IN TURKISH PREFABRICATED CONSTRUCTION INDUSTRY TUNÇER, Mehmet Ali MBA, Department of Management Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ACAR September 1995, 154 pages This study investigates the innovative behavior in Turkish prefabricated construction industry, and tests the impact of a set of organizational / managerial variables on adoption of innovations by the sample firms. The data set consists of 12 firms which are all members of the Turkish Prefabric Association. The study explores the characteristics of the firms that adopt more innovations than other firms, and the factors that facilitate or hinder the adoption of innovations by the firms. Innovations included in the study are determined through interviews with industry experts and firms, and also from written sources. A questionnaire was designed and used to collect data on innovative behavior and IIIorganizational / managerial variables. Statistical analysis methods are used to determine the relationship between the dependent (organizational innovativeness) and independent variables (structural variables, communication style, organizational abilities, organizational strategies) of the study. Ten different measures of innovative behavior (total, radical, and incremental innovations measured by percentage, ease, and frequency of product and process innovations) have been operationally defined and tested against the proposed hypotheses. Bivariate correlation analysis has indicated that innovativeness is strongly associated with size, formalization, professionalism, and external communication. Tukey's honestly significant difference test, employed under the implicit assumption that size and level of diversification will have significant impact on the innovative behavior of the firms, has indicated that groups of firms are significantly different from each other in centralization, professionalism, external communication, cost advantage strategy, total product and incremental product innovation scores. Discriminant analysis, used to differentiate the high innovators from the low innovators, has shown that product and process innovation scores differ in determining organizational innovativeness.