Design and implementation of a simulation model for predicting resource requirements of instructional activities in METU
ODTÜ'deki öğretim faaliyetlerinin kaynak ihtiyaçlarını tahmin etmek amacıyla bir simulasyon modelinin tasarlanması ve oluşturulması
- Tez No: 43297
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHAN SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kaynak Dağıtım Süreci, Kaynak Dağıtım Modelleri, METU/MPRR, Resource Allocation Process, Resource Allocation Models, METU/MPRR
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz ODTÜ'DEKİ Ö?RETİM FAALİYETLERİNİN KAYNAK İHTİYAÇLARINI TAHMİN ETMEK AMACIYLA BİR SİMULASYON MODELİNİN TASARLANMASI VE OLUŞTURULMASI Tütüncü, İlker Cem Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muhan Soysal Eylül 1995, 112 sayfa Bu çalışma üniversitelerde kaynak dağıtımı sürecini incelemektedir. Değişik ülkelerden değişik kaynak dağıtım modelleri incelenmiş ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi' ndeki öğretim faaliyetlerinin kaynak ihtiyaçlarını tahmin etmek üzere bir model geliştirilmiştir. Bu model Orta Doğu Teknik Üniversitesi/Kaynak İhtiyaçlarını Tahmin Modeli veya kısaca ODTÜ/KİTM (METU/MPRR, İngilizce) olarak adlandırılmıştır. Model bir simulasyon ve optimizasyon modelidir. Bir öğretim ünitesinde, değişik personel ve yer çeşitleri için olan toplam ihtiyacı bulur. Bunu yapmak için önce her bir öğretim aktivitesinin kaynak gereksinimi bulunur, daha sonra buVI gereksinimler toplanarak toplam kaynak gereksinimleri bulunur. Model ayrıca, tanımlama safhasında kullanıcı tarafından değiştirilebilir şekilde tanımlanmış olan aktivitelerin dönemlerini değiştirerek kaynak kullanımını optimize etmektedir. Model bilgisayar üzerinde Microsoft Access 2.0 kullanılarak geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A SIMULATION MODEL FOR PREDICTING RESOURCE REQUIREMENTS OF INSTRUCTIONAL ACTIVITIES IN METU Tütüncü, İlker Cem Master of Science, Department of Management Supervisor Prof. Dr. Muhan Soysal September 1995, 112 pages This thesis analyzes resource allocation process in universities. Different resource allocation models from different countries were examined, and a model for predicting resource requirements of instructional activities in the Middle East Technical University was developed. The model is called Middle East Technical University/Model to Predict Resource Requirements, or in short METU/MPRR. The model is a simulation and optimization model. It finds total requirements for different staff and space types in an educational unit. To do that, first, each offered instructional activity's resource requirements are found, and then these requirementsIV are added to find total resource requirements. The model also optimizes resource usage by changing semesters of the activities that are defined as changeable by the user during the activity definition stage. The model is a computerized model developed under Microsoft Access 2.0.