İç mekanda bitki-ışık ilişkisi; Prime mall alışveriş merkezi örneği
Plant and light relationship in interior places; the case of Prime mall Hatay department store
  1. Tez No: 433052
  2. Yazar: GOVHAR AMIRASLANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BİLGE IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj, İç mekan, Aydınlatma, Bitkilerin Aydınlatılması, Landscape, Interior, Illumination, Illumination of plants
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmamızın amacı iç mekanlara doğal ışığın yansıtılmasına, peyzajı iç mekanlarda daha hoş bir şekilde görünmesine katkı sağlamaktır. İç mekana bitkilerle tasarım yapıldığında mekana estetiğin yanı sıra renk olgusunu da katmaktadır. Bu mekanlar tasarlanırken ekolojik şartlar dikkate alınarak yapılırsa hayat ve canlılık olgusu göz önünde daha farklı görünür. Doğru projelendirme ile iç mekandaki bitki kayıpları azaltılabilir. Doğru bitki seçiminde uzman tasarımcıların rolü önemli olacaktır. Yapılan araştırmada doğal ışığın yeterli olmaması, sera aydınlatması yerine yapay aydınlatma kullanılması bitki türlerinin yetişmesi için elverişsiz bir ortam oluşturabilir. İnceleme yapılan Prime Mall alış-veriş merkezinde hem doğal hem de yapay ışık kullanımına rağmen sıcaklığın artması, doğal ışığın bitkilerin gereksinimlerine uygun olamamaları ve havalandırmanın iyi bir şekilde yapılmaması nedeniyle bitkilerin bu durumdan olumsuz yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Bitkilerin iç mekanda doğal şartlardaki gibi gelişmesi ve büyümesi için atmosferden ışık kaynağı gerekir. Bu nedenle aydınlatma düşünülürken bitkinin doğal ışıktan faydalanacağı kısım hesaplanmalı ve doğal ışık almayan veya yetersiz alan yerler için yapay aydınlatma düşünülmelidir. İç mekana yansıtılan ışığın etki alanı pencere boyutlarına, camın malzeme özelliğine ve iklim koşullarına göre değişir. Yanı sıra iç mekana yansıtılan ışığın yoğunluğu, kalitesi ve süresi de önemlidir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this paper is to contribute to the reflection of natural light in the internal places and to maket he landscape seem in a better way. When the internal place is decorated with plants, alongside with the estetics it brings colorful to the place. The life and vividness will be more eye-catching if it is taken into account the ecological glimpses when designing these places. In order not to make losses, the internal plants need to be designed correctly, planned and consciously. To achieve this goal, it is possible to get contribution of specialist designers in plants and landscape architectures. According to the research results, insufficient natural light openness. Using greenhouse lightening instead of artificial lightening can make unfavorable condition for growing plant species. In the research conducted in Prime Mall trade center , it has been found that since ventilation system has not been set properly, plants are affected negatively although there has been used both natural and artificial enlightening. Light source is necessary from atmosphere for plants to develop and grow as in natural conditions in the internal places. Fort hat reason, the part should be calculated in which plant will get benefir from natural light, while thinking enlightening and artificial light should be though fort he places in which do not receive natural light org et insufficient light. Implication area of the light reflected in the interior place can change according to the size of Windows, material specification of the glass and climate conditions. At the same time, intensity quality and the duration of the light reflected in the internal place is also important.