Optoelektronik devreler için tasarlanmış yeni antresen türevlerinin sentezi
Synthesis of novel anthracene derivatives and their optoelectronic applications
  1. Tez No: 433072
  2. Yazar: SUZAN GÜNKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KIVRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antrasen, Organik güneş hücreleri, Elektron çeken gruplar, Elektrokimyasal özellikler, Fotovoltaikler, Temiz enerji, Anthracene, Organic solar cells, Electron withdrawing groups, Electrochemical properties, Photovoltaics renewable energy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Son yıllarda organik güneş hücrelerinde (OGH) ve organik alan etkili transistörlerde (OFET) kullanılmak üzere organik yapıların tasarımı, sentezi oldukça önem kazanmıştır. Özellikle yapısında güçlü elektron çekiçi gruplar bulunduran organik malzemeler organik güneş hücrelerinde kullanılmakta ve iyi sonuçlar elde edilmektedir. Bu çalışmada yapısında güçlü akseptor grupları bulunduran yeni antrasen türevlerinin sentezi gerçekleştirilerek, elektrokimyasal ve elektro-optiksel özellikleri incelenecektir. Tasarımı yapılan organik malzemelerin teorik ve deneysel HOMO, LUMO ve Eg değerleri hesaplanarak birbiriyle kıyaslaması yapıldıktan sonra sentezlenen yeni nesil organik malzemelerin fabrikasyonu gerçekleştirilerek OGH ve OFET uygulamalarında test edilerek fotovoltaik özellikleri (Jsc, FF, VOC, η vb.) bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Recently, the design and synthesis of organic structure used at organic solar cells (OSC) and organic field effect transistors have gained quite importance. Especially, organic materials including strong electron donor groups in their structures are used at organic solar cells and show good performances. In the present study, the synthesis of anthracene derivatives having strong acceptor groups in their structures were synthesized and their electrochemical and electro-optical properties were examined. After HOMO, LUMO, and Eg values of designed organic materials were estimated and compared.