Biber bitkisinde farklı ticari gübre uygulamalarının verim ve kalite kriterleri üzerine etkisi
Different effects on yield and qualty of commercial fertizier application criteria on the pepper plant
- Tez No: 433090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÜZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, C vitamini, Çiçek sayısı, Ticari gübre, Verim, Pepper, C vitamin, Number of flowers, Commercial fertilizer, Yield
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma 2016 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülmüştür. Çalışmada dünya ve Türkiye pazarında büyük bir paya sahip olan bazı ticari gübrelerin biber bitkisinde verim ve kalite üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada Demre biber çeşidi kullanılmıştır. Biber bitkilerine bu amaçla 9 farklı ticari gübre uygulaması yapılmıştır. Ayrıca sadece saf su ile sulanan grup (Kontrol) ve sulamasının sadece ½'lik Hoagland besin çözeltisi ile yapılan gruplar, bu ticari gübre uygulamalarının kontrol uygulamasını oluşturmuştur. Gübreleme planı firmanın belirttiği ölçüler doğrultusunda yapılmıştır. Çalışmada bitki boyu, gövde çapı, ilk çiçeklenme tarihi, çiçeklenme sayısı, bitki boğum arası uzunluğu, meyve sapı uzunluğu, meyve sayısı, dal sayısı, meyve çapı, meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, toplam klorofil miktarı, SÇKM ve C vitamini içerikleri incelenmiştir. Boğum arası mesafe hariç diğer tüm bitki gelişim parametreleri bakımından Bestline gübresinin en yüksek değerleri aldığı dikkati çekmektedir. Özellikle verim kriterlerinden olan çiçek sayısı ve meyve sayısı parametreleri bakımından Bestline ile yakın değerleri alan gübre uygulamasının ise 10-30-10 gübresi olduğu; incelenen diğer kriterler yönünden bulgular, gübrelere göre değişim göstermiş olup bu iki gübrenin verim üzerine olumlu etkisinin olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in climate chamber Physiology laboratory of Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Yuzuncu Yil in 2016. The study was aimed effect on quality and yield criteria to pepper plant of some commercial fertilizer which have a big market share in the world and Turkey. In the study, Demre pepper varieties are used. To this end, nine different commercial fertilizer applications were made to the pepper plants. In addition, the group watered with distilled water only (control) and groups with only ½ second Hoagland nutrient solution of irrigation, this fertilizer application constituted to control application of these commercial fertilizer applications. The fertilization plan is made in accordance to with the size of the company said. In this study, plant height, stem diameter, the first flowering date, bloom number, plant internodes length, fruit stem length, number of fruits, number of stems, fruit diameter, fruit weight, most fruits, fruit size, total chlorophyll content, soluble solids and vitamin C content were examined. Except the distance between nodes, all other parameters in terms of plant growth BESTLINE fertilizer is noteworthy that receive the highest value. In particular, the number of flowers and fruit yield in terms of the number of parameters by which the value of fertilizer applications in the near BESTLINE is the 10-30-10 fertilizer; The findings in terms of other criteria investigatid, has varied depending on fertilizer was concluded that the positive effect on the yield of these two fertilizers.