Van ilinin merkez Tuşba İpekyolu ve Edremit ilçelerinde doğal olarak yetişen mera bitkileri ve kullanım alanlarının araştırılması
The research of meadow plants and their usage naturally growing in Van province and the town in Edremit, Tuşba and İpekyolu town
  1. Tez No: 433098
  2. Yazar: BÜŞRA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çayır ve mera, Geleneksel kullanılabilen yabani otlar, Hastalık tedavisinde kullanılan otlar, Yenilebilen otlar, Meadow and pasture, The weeds can be using as a traditional, The grasses can be useal about treatment of the disease, consumeal grasses
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çayır ve meralar bir bölgenin önemli doğal kaynaklarındandır. Yurdumuz zengin bir florastik yapıya sahiptir. Doğu Anadolu Bölgesi çayır mera varlığı bakımından yurdumuzun kaba yem ihtiyacının büyük bir kısmının karşılandığı bölgedir. Sadece hayvanlarımıza kaba yem karşılamakla kalmaz, insan için yüzyıllardan beri gıda, tedavi, yakacak ve daha birçok alanda kullanılır. Bu çalışmada, zengin bir florastik yapıya sahip olan, Van ilinin meralara yakın olan bölgeleri özellikle seçilmiş ve yöre halkıyla yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonucunda, mera alanlarından toplanıp tüketilen otların literatür kullanımına bakılıp pek çok kültür bitkisinden daha fazla yararlı bileşenler içerdiği ve insan sağlığına olumlu etkilerinin yüksek olduğu belirlenmiş,araştırmaya muhtaç bir konu olduğu anlaşılmıştır.Ayrıca halk dilinde kalkan(Cirsium pubigerum (Desf.) DC. var. spinosum Pet.), papatya (Tripleurospermum oreades(Boiss.)Rech. fil. var.oreades),ve hardal(Sisymbrium loeselii L.) olarak bilinenbitkilerin tüketilebilirliği ilk defa bu çalışmada tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Meadow and forages are the important natural resources of an area. Our country has a rich florastic structure. Eastern Anatolian Region is the region where the huge proportion of our country's need for rough feed is met. It doesn't only provide roughage for our animals but it has been used by people for centuries in many fields such as treetment, food, burning material and many more as well. In this Project, Van region close to the rich pastures of the province that has fluorescent structures were especially selected and face to face survey was conducted with local people. As a result of research, it was determined collected from pasture and consumed grassess by looking at the literature use have more beneficial cotained companents then many crops that it has high positive impact on human health. It also understood that it is an issue that needs to be investigated. Morever, edibility of plants that colloguial language known as thistle(Cirsiumpubigerum (Desf.) DC. var.spinosum Pet.), daisy(Tripleurospermum oreades (Boiss.) Rech. fil. var. oreades) and mustard(Sisymbrium loeselli L.) have been made firm first time in this study.