İçten yanmalı motorlarda soğutma sisteminde kullanılan antifrizin silindir kapağı korozyonuna etkisi
Corrosion effect of antifreeze to cylinder head of internal combustion enginees
- Tez No: 433100
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YUMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, Korozyon Zararı, Motor Silindir Kapağı, Antifriz Korozyonu, Corrosion, Corrosion Damage, Cylinder Head, Coolant Corrosion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, motorlarda silindir kapağındaki korozyon zararı incelenmiş ve soğutma sıvılarının korozyona etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla farklı ticari markalı antifriz çeşitleri ile soğutma sıvısı karışımları hazırlanmış ve deneysel çalışmalar yapılmıştır. Aşırı korozyon zararı olan ve korozyon zararı bulunmayan silindir kapakları temin edilerek bunlardan örnekler alınmıştır. Motor silindir kapaklarından alınan örnekler kimyasal ve elektrokimyasal korozyon deneyleri için hazırlanmıştır. Kimyasal korozyon etkisini belirlemek için soğutma suyunu (antifriz+su karışımı) 75-85°C sıcaklık aralığında sirkülasyonunu sağlayan özel bir deney sistemi imal edilmiştir. Antifrizlerin korozyon etkisini belirlemek için beş farklı ticari markalı antifriz çeşidi ile sekiz ayrı motor soğutma suyu hazırlanmıştır. Bu karışımlardan biri sadece su iken diğerleri farklı antifriz çeşitlerinin su ile değişik oranlarda karışımından oluşturulmuştur. Yapılan analiz sonucunda, silindir kapağı örneklerinin her ikisinin de 4XXX serisine (Al-Si alaşımı) ait olduğu, korozyon hasarlı kapakta Si oranın % 7.53 ve Cu oranın % 2.95 olduğu, bu değerlerin korozyon hasarı olmayan kapakta sırasıyla % 5.24 ve 2.66 olduğu bulunmuştur. Kimyasal korozyonda, en yüksek korozyon etkisinin sadece su kullanılmasında örnek ağırlıklarında artış şeklinde bulunmuştur. Farklı soğutma suları içerisinde korozyon etkisi karşılaştırıldığında altı tanesinde ağırlık artışı, ikisinde ağırlıkta azalma şeklinde değişim olmuştur. Ayrıca, korozyon hasarı olan silindir kapağından alınan örneklerdeki toplam ağırlık artışı, korozyon zararı olmayan kapaktakinden daha büyük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Present study deals with corrosion damage in cylinder head of internal combustion enginees and find out reasons to corrode it. With this aim, corrosion effects of different trademarked antifreezes to cylinder head were investigated in internal combustion enginees. Excessive corroded cylinder head and not corroded one were supplied from a repairer to take samples. Samples for experiments were cut from the cylinder heads made of aluminium alloys both chemical corrosion and electrochemical corrosion. A special coolants circulation system, that has temperature ranged from 75°C to 85°C was designed and constructed for experimental studies to determine chemical corrosion. Eight different coolants were prepared using five trademarked antifreezes to find out effect of corrosion. One of coolant was only water while seven of coolant were mixtures of different antifreezes and water. In result of elemental analysis, both of cylinder heads were determined as serial 4XXX (Al-Si alloy). Content of Si and Cu were found 7.53 % and 2.95 % respectively for corroded cylinder head. Whereas these values were found 5.24 % and 2.66 % respectively for not corroded cylinder head. The highest corrosion value was determined in water that gives increase in weight of samples. Weight of samples were increased in six coolant mixtures except one of them (that gives decrease in weight). Total weight increase of samples from corroded cylinder head was greater than that of the other.