Erciş üzüm çeşidinde budama şiddeti uygulamalarının üzüm ve salamuralık yaprak verim ve kalitesi üzerine etkileri
Effects of pruning severity applications in Erciş grape cultivars on yield and quality of grape and brined vine-leaves
- Tez No: 433110
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT UYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Erciş üzümü, Budama şiddeti, Salamuralık asma yaprağı, Erciş grape, Pruning severity, Brined vine-leaves
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağ Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, Erciş üzüm çeşidinde farklı budama şiddeti uygulamalarının vejatatif ve generatif gelişme ile salamuralık yaprak verim ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2014 yılında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yaprak toplamanın asma gelişimi üzüm verimi ve kalitesine olan etkileri de incelenmiştir. Kendi kökleri üzerinde goble terbiye sistemine sahip asmalar kış budaması esnasında 16 göz/asma (8 çubuk×2 göz), 24 göz/asma (8 çubuk×3 göz) ve 32 göz/asma (8 çubuk×4 göz) olacak şekilde budanmıştır. Asmalardan çiçeklenme öncesi ile ben düşme dönemleri arasında dört kez yaprak toplanmıştır. Yüksek şarj uygulaması (32 göz/asma) düşük şarj uygulamasına (16 göz/asma) göre üzüm ve yaprak parsellerinde sırasıyla asma verimini % 55-43.8 oranlarında artırırken, salkım ağırlığını % 17-18.2, salkım enini % 25.2-8.4, salkım boyunu % 12.5-10.4, tane enini % 10.9-9.9, tane boyunu % 6.7-8.2, 100 tane ağırlığını % 22.7-9.9 ve suda çözünebilir kuru madde miktarını % 2.6-3.9 oranlarında azaltmıştır. Yaprak toplama asma gelişimi, üzüm verimi ve kalitesinde azalmaya neden olmuştur. En düşük yaprak verimi 16 göz/asma uygulamasından (788.2 g/asma), en yüksek yaprak verimi ise 24 göz/asma uygulamasında (798.4 g/asma) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to determine effects of different pruning severity applications in Erciş grape cultivars on vegetative and generative growth beside yield and quality of brined vine-leaves, this research was carried out in 2014. Moreover, the effects leaf removal on vine growth, grape yield and quality were also investigated. Vines with goble training system on their own roots were pruned to bud load levels as 16 bud per vine (2 bud×8 canes), 24 bud per vine (3 bud×8 canes) and 32 bud per vine (4 bud×8 canes) for winter pruning. Four leaf removal applications were performed between flowering and verasion periods. Compared to the application of 16 bud per vine, the application of 32 bud per vine increased vine per yield in grape and leaf parcels as 55 % and 43.8 %, respectively; on the contrary decreased bunch weight as 17 % and 18.2 %,; bunch width as 25.2 % and 8.4 %; bunch length as 12.5 % and 10.4 %; berry width as 10.9 % and 9.9 %, berry length as 6.7 % and 8.2 % ; berry weight as 22.7 % and 9.9 %, soluble solids content as 2.6 % and 3.9 %, respectively in grape and leaf parcels. Leaf removal caused reduction in vine growth, grape yield and quality. While the lowest leaf yield was obtained in the application of 16 bud per vine (788.2 g/vine), the highest leaf yield was obtained in the application of 24 bud per vine (798.4 g/vine).