Term bebeklerde topuk kanı alınmasında manuel lanset ile otomatik lansetin ağrı düzeyine etkisinin incelenmesi
Effect of automatic lancet and manual lancet for heel blood sampling on level of pain at term infants
  1. Tez No: 433143
  2. Yazar: ÖZLEM SELİME MERTER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEHRA BAHİRE BOLIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: yenidoğan, ağrı, lanset, topuk kanı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Term Bebeklerde Topuk Kanı Alınmasında Manuel Lanset ile Otomatik Lansetin Ağrı Düzeyine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma term bebeklerde topuk kanı alınmasında manuel lanset ile otomatik lansetin ağrı düzeyine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Araştırma kesitsel, analitik, deneysel bir çalışmadır. Araştırmaya ≥37 gebelik haftasında doğmuş olan 60 term bebek alınmıştır. Topuk kanı alma işlemi tek günlerde manuel lanset ile, çift günlerde otomatik lanset ile gerçekleştirilmiştir. Tüm bebeklerde ponksiyon sol topuğun lateralinden yapılmıştır. Nabız sayısı ve oksijen saturasyonu pulse oksimetre ile ölçülmüştür. Tüm topuk kanı alma işlemleri video kamera ile kayıt edilmiştir. Bebeklerin ağrı düzeyi iki uzman hemşire tarafından videolar izlenerek NIPS(Neonatal Infant Pain Score) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca bu çalışmada topuğa uygulanan ponksiyon sayısı, kanın tüpe alınma süresi, bebeklerin ağlama durumu, test tekrar gerekliliği, kan bilirübin düzeyi, kan hematokrit değeri ve işlemden 4 saat sonraki topukta meydana gelebilecek komplikasyonlar (ısı artışı, sertlik, ödem, kızarıklık, morarma) değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Wilcoxon Testi, Ki-Kare Testi, Mann-Whitney U testi ve T-Testi uygulanmıştır. Bulgular: İşlem sonrası ortalama oksijen saturasyonu manuel lanset grubunda, otomatik lanset grubuna göre anlamlı derecede düşük olarak saptanmıştır (P0.05). Sonuç: Topuk kanı alma işleminde otomatik lanset kullanımı ağrı düzeyini, komplikasyon gelişimini, ponksiyon sayısını, kanın tüpe alınma süresini azaltmakta ve yenidoğanın işlem sırasındaki konforunu arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Effect of Automatic Lancet and Manual Lancet for Heel Blood Sampling on Level of Pain at Term Infants Aim: The objective of this study is to evaluate the effect of automatic and manual lancet for heel blood sampling on pain level. Method: This research is a sectional, analytic and experimental study. Sixty healthy full-term neonates with a gestational age of 37 weeks or more were enrolled in this study. To randomize the subjects manual lancet was used at odd days and automatic lancet was used at even days for heel blood sampling. Lateral side of left heel was chosen for sampling at all infants. All heel blood sampling procedures were recorded by video camera. Heart rate and oxygen saturation were measured by pulse oximeter. To assess the pain level of infants, two expert nurses calculated NIPS scores (Neonatal Infant Pain Scale) by watching videos. Also puncture number, time to collect adequate blood volume, crying status, necessity of repeating procedure, complications that can occur after 4 hours from procedure(increased heat, swelling, redness, edema and bruise),blood bilirubin and hematocrit levels were evaluated. Wilcoxon test, Chi-square test, Mann-Whitney U test and T-test were used for analysis of data.