Minimal invaziv yöntemlerle hazırlanan porselen laminaların dişe uyumlarının incelenmesi ve klinik takibi
Clinical internal and marginal gap of porcelain laminate veneers with minimal tooth preparation and without tooth preparation and 2-year clinical evaluation
- Tez No: 433142
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA TOKSAVUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Porselen lamina restorasyonlar, minimal invaziv tedavi, marjinal uyum, internal uyum, Porcelain laminate veneers, minimally invasive therapy, marginal adaptation, internal adaptation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ön bölge dişlerin estetik restorasyonu amacıyla uygulanan çeşitli tedavi seçenekleri vardır; bunların içerisinde tam kron uygulamaları ve porselen lamina restorasyonları en önemli yeri tutar. Uzun yıllar ön bölge dişlerin restorasyonu için tam kronlar kullanılmıştır ancak günümüzde tam kronlar estetik amaçlı tedaviler için invaziv bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Minimal invaziv (minimal diş preparasyonu veya preparasyonsuz) porselen lamina restorasyonları, üst çene ön bölge dişlerin estetik tedavisi amacıyla uygulanan en konservatif ve en başarılı tedavi seçeneğidir. Ancak bugüne kadar, minimal invaziv yöntemlerle uygulanan porselen lamina restorasyonların, marjinal ve internal uyumlarını karşılaştıran klinik bir araştırma yayınlanmamıştır. Bu nedenle çalışmamızda, preparasyonsuz ve minimal düzeyde preparasyon yapılarak uygulanan porselen laminaların marjinal ve internal uyumlarının mikro-BT, yöntemiyle üç boyutlu olarak karşılaştırılması ve klinik takipleri amaçlanmıştır. Preparasyonsuz (31 adet) ve minimal preparasyonla hazırlanan (31 adet) toplam 62 adet porselen lamina restorasyon 12 hastada uygulanmıştır. Her iki grupta da restorasyonlar lityum disilikat cam seramikten üretilmiştir. Marjinal ve internal aralık ölçümleri için, simante edilmeden önce, her restorasyondan düşük viskoziteli polivinil siloksan ölçü materyali ile silikon replikalar elde edilmiştir. Silikon replikalar mikrotomografi cihazı ile tarandıktan sonra elde edilen üç boyutlu görüntüler üzerinden ölçümler yapılmıştır. Porselen lamina restorasyonların, yapıştırıldıktan sonra başlangıç, 6.,12., ve 24. aylarda klinik değerlendirmeleri yapılmıştır. Estetik, fonksiyonel ve biyolojik özellikleri FDI kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Yapılan istatiksel analizlere göre; her iki grup arasında marjinal ve internal aralık açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Klinik değerlendirme açısından, her iki grupta da 2 yıl boyunca restorasyonlarda kırılma, yerinden çıkma veya çıkarılmalarını gerektirecek herhangi bir durum ile karşılaşılmadığından Kaplan-Meier sağkalım analizine göre ağızda kalma başarıları %100 olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Irregularities affecting the esthetic view of maxillary anterior region can be corrected with several prosthetic treatment options such as crowns and porcelain laminate veneers (PLV). The first choice of treatment had been crowns for many years. However, today this technique is considered as invasive approach. Minimal invasive (minimal tooth preparation and no tooth preparation) PLVs are good and conservative treatment choice for esthetic corrections at maxillary anterior region; however, no study comparing marginal and internal adaptation of minimal invasive PLVs (minimal tooth preparation vs no tooth preparation) has been published. Therefore, the aim of this clinical study were to compare marginal and internal three-dimensional (3D) adaptation of PLVs with minimal tooth preparation and without tooth preparation (prepless) using micro CT and to evaluate the clinical outcomes. Thirty-one prepless PLVs and 31 PLVs with minimal tooth preparation were fabricated using lithium disilicate glass ceramic material and placed in 12 patients. A silicone replica was obtained to measure marginal and internal adaptation of each PLV just before luting using a low viscosity polyvinyl siloxane impression material. Silicone replicas were scanned in X-ray micro computed tomography (micro CT). Clinical evaluations took place at baseline (2 days after luting) and at 6, 12, and 24 months after luting. Esthetic, functional and biological properties were evaluated following FDI criteria. There was statistically significant difference with respect to marginal gap and internal adaptation between 2 groups. Because no restoration required replacement during 2 years, the overall survival rate of the 62 PLVs was 100% according to the Kaplan-Meier survival estimation method.