Üriner ve fekal inkontinanslı kadın hastalarda giyim konfor özellikleri yüksek bir bakım ürününün geliştirilmesi ve işlevselliğinin ve perineal dermatit üzerine etkisinin incelenmesi
Developing of A care product has high clotting comfort features, and investigation of the effect of its functionality and on perineal dermatitis in woman patients with urinary and fecal incontinence
  1. Tez No: 433146
  2. Yazar: HÜLYA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KHORSHTD, PROF. DR. ZİYNET ÖNDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: inkontinans bakım ürünü, perineal dermatit, hasta alt bezi, Incontinence care product, perineal dermatitis, diaper
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Randomize kontrollü, prospektif, yarı deneysel türdeki bu çalışmanın amacı üriner ve fekal inkontinansın kontrol altına alınmasına yönelik yeni bir inkontinans bakım ürünü geliştirilmesi ve bu ürünün perineal dermatit üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmanın ilk aşamasında piyasada diaper üreten firmalardan diaper üretiminde kullanılan materyal numuneleri alınmış ve bu numunelerin laboratuarda analizleri yapılarak amaca yönelik en uygun nitelikteki materyal belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında giyim konfor özellikleri yüksek bir inkontinans bakım ürünü tasarlanarak geliştirilmiştir. Bu ürünün giyim denemeleri 10 sağlıklı bireyde yapılarak en az iki en çok sekiz saat süreyle giymeleri sağlanmış ve bu gönüllü katılımcıların ürün hakkındaki görüşleri bir anket formu kullanılarak saptanmıştır. Çalışmanın üçüncü aşamasında yeni geliştirilen inkontinans bakım ürünü inkontinanslı hastalara giydirilmiş ve hastalar 7 gün süreyle dermatit gelişimi açısından izlenmiştir. Araştırmanın evrenini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji, Kliniğinde yatan, yatağa bağımlı ve boşaltım gereksinimini yatakta karşılayan üriner ve fekal inkontinansı olan kadın hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, 02/04/2015 ve 03/07/2015 tarihleri Araştırma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniğinde yatan, yatağa bağımlı ve boşaltım gereksinimini yatakta karşılayan üriner ve fekal inkontinansı olan, araştırmanın sınırlılıklarına uyan ve randomize kontrollü örnekleme tekniği ile seçilen 12 kadın hasta oluşturmuştur. Veriler, sağlıklı bireylerin görüşlerini belirleme için hazırlanan Anket Formu, hasta bireylere yönelik Hasta Tanıtım Formu, Hasta İzlem Formu, Perineal Cilt Bütünlüğü Değerlendirme Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 İstatistiksel Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Yüzdelik, Ki-Kare, Fisher's Kesin Ki-Kare, Spearman's Korelasyon, Kruskal-Wallis ve Mann Whitney U Testi, t testi kullanılmıştır. Uygulama grubundaki hastaların 3'ü kalçanın sağ yanında, kalçanın sol yanında, 4'ü sağ kasıkta ve sol kasıkta, 1'i sakrumda oluşmuştur. Kontrol grubundaki bir hastada toplam 4 alanda yeni dermatit açılmıştır. Bu dermatitlerden biri kalçanın sağ yanında, biri kalçanın sol yanında, biri sağ kasıkta ve biri sol kasıkta gelişmiştir. Uygulama grubundaki hastalarda toplam 5 alanda dermatit gelişmiştir ve bu dermatitlerin 1. 2. ve 3. derecede, dermatit olduğu saptanmıştır. Uygulama grubundaki hastaların %16.7'sinde üçüncü ve dördüncü günlerde, %33.3'ünde beşinci günde, ve %50'sinde altıncı ve yedinci günlerde dermatit geliştiği saptanmıştır. Kontrol grubundaki hastaların ise %16.7'sinde beşinci, yedinci günlerde dermatit geliştiği saptanmıştır. Dermatit gelişme oranları açısından uygulama ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak yeni geliştirilen inkontinans bakım ürününün kontrol grubunda kullanılan diaper kadar kullanılabilir özellikte olduğu ve dermatit oluşturma açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Yeni inkontinans bakım ürününün ürünün niteliklerinin iyileştirilmesi ve çalışmanın daha fazla sayıda ve farklı hastalarda yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this randomized-controlled, prospective, quasi-experimental study is to developing a new incontinece care product for controlling the fecal and urinary incontinence and to examine the effect of this new product on prevention of perineal dermatitis. In the first phase, material samples which were used for producing diaper were obtained from diaper manufacturing firms, and analyses of these samples were performed in the laboratory for determined the quality of these samples. In the second phase, an incontinence care product which has high wear comfort features has been designed and developed. Wearing experiments of this product were made in ten healthy individuals whom provided to wear this product at least two-eight hours and their opinions were obtained using a questionnaire. In the third phase, newly developed incontinence care products were enrobed to patients with incontinence and they were monitored along seven days for the development of perineal dermatitis. The population of the study was consist of bedridden patients with fecal and urinary incontinence and meet the discharge requirementin bed who hospitalized in Ege Univeristy Medical Faculty Hospital. The sample of study was consist of bedridden patients with fecal and urinary incontinence and meet discharge requirement in bed who hospitalized in Ege University Medical Faculty Hospital between the date 02.04.2015 and 03.07.2015, conform to the limitations of the study and and chosen by randomized controlled sampling techniques. Data were collected by using a questionnaire which is prepared for determine the opinions of healty individuals, patient identification form, skin integrity assesment form and patient monitoring form. The data was analysed using SPSS (Statistical Package fo Social Sciences) 22.0 statistical package program. In analysis of the data was used percentage, chi-square, Fisher's chi-square, Spearman's correlateion, Kruskall-Wallis and Mann –Whitney and Student t tests. Dermatitis was developed 3 on right side of the hip, left side of the hip, 4 in the right groin and left groin inguinal region was formed in 1 of the sacrum of patients in the experimental group. New dermatitis was develeoped in the 4 area in a one patients in the control group. One of these dermatitis was developed besides the right hip, one of these hip beside left, one of these right and left groin. Totally in five area was developed dermatitis in patients in the experimental group and it was found that of these dermatitis were in first, second and third degree. Dermatitis was developed in 16.7% in third and fourth days, in 33.3% in fifth days and 50% in sixth and seventh days of patients in the experimental group. Dermatitis was developed in 16.7% in fifth, in sixth and in seventh days of patients in the control group. There was no statistically significant difference between the percentage of developing dermatitis in experimental and control groups. As a result it was determined that newly developed incontinence care product is in the available features as well as the diaper used in the control group and there was no statistically significant difference in terms of creating dermatitis. Improving of features of the newly incontinence care product and implementing of the study in a greater number of patients and in different patients groups is recommended.