Vazoaktif ıntestinal peptid ve vinposetinin embriyonik nöral kök hücrelerdeki mangan toksisitesi üzerine etkisi
The effect of vinpocetine and vasoactive intestinal peptide in manganese toxicity in embryonic neural stem cells
  1. Tez No: 433154
  2. Yazar: EJDER SAYLAV BORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER DAĞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mangan, Nöral Kök Hücre, Vinposetin, VIP, Toksisite, Nöroprotektif, Antioksidan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Manganın beyinde artmış konsantrasyonlarının eksitotoksisite ve nöro inflamasyonla ilişkili olduğu bilinmektedir. Vinposetin Vincaminor L. yapraklarından elde edilen alkaloidvinkaminden sentezlenmiştir. Nöroprotektif etkilerini temelde voltaj bağımlı Na+ kanalları ve Fosfodiesteraz enzimi üzerinden göstermektedir. Vazoaktif intestinal peptid 28 aminoasit' ten oluşan gastrointestinal, muskuler ve vazomotor etkilerinin yanısıra nöroprotektif etkiside bilinen bir peptidtir. Bu çalışmada embriyonel nöral kök hücrelerde Mangan toksisitesi sonrası vazoaktif intestinal peptid (VIP) ve vinposetin uygulamasının potansiyel koruyucu etkinliği incelenmiştir. Hücresel toksisiteyi saptamak için hücre canlılık analizi WST-1' den faydalanılmış olup IC50 Mangan dozu 50μM olarak saptanmıştır. Hücre canlılık analizi metodu ile 50μM Mn+2 toksistesi sonrası nöroproteksyon sağlayan etkin VIP dozu 1000nM, vinposetin dozu ise 2μM olarak bulunmuştur. LDH membran bütünlüğü testinde kontrol grubuna göre vinposetin ve vazoaktif intestinal peptid gruplarında anlamlı LDH azalması bulunmuştur (p 0.05). Reaktif Oksijen Türleri tespitinde DCF-DA uygulamasında 2 μM vinposetin + 50 μM Manganlı grup ile sadece 50 μM Mangan'lı grup arasında ROT üretiminde anlamlı fark bulunmuştur (p=0.01). Aynı şekilde 1000nM VIP + 50 μM Manganlı grup ile sadece 50 μM Mangan'lı grup arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0.005) fakat daha yüksek ATP düzeyi, Vinposetin/Mn+2grupta ise yine istatistiksel olarak anlamlı olmayan (p>0.005) fakat kontrolden daha yüksek bir ATP düzeyi saptanmıştır. Bu çalışmalarda Vinposetin ve VIP' in saptadığımız etkin dozlarda antioksidan ve antiapoptotik etkileri mitokondri ve oksidatif stres ile ilişkili parametrelerdeki değişimler ile gösterilmiştir. Literatüre bakıldığında VIP ve vinposetinin Mangan toksisitesi üzerine etkisi çalışılmamıştır. Bu açıdan çalışmamız örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Increased concentration of Manganese in the brain is known to be associated with excitotoxicity and neuroinflammation. Vinpocetine, an alkaloid derived from the plant Vinca minor L. , basicly shows its effect via phosphodiesterase inhibition and voltage dependent Na+ channels. Vasoactive intestinal peptide (VIP) has gastrointestinal, vasomotor, muscular and neuroprotective effects. The aim of this study was to examine the potential protective effects of vinpocetine and VIP against Mn2+ toxicity in neural stem cells (NSCs). VIP treatment at 1000 nM and vinpocetine treatment at 2 μM concentrations were sufficient to yield maximum protection and these concentrations were adopted in the following experiments. In this study, Mn2+ treatment significantly increased LDH leakage, ROS production and triggered cell death in NSCs. However, significant reduction in LDH release was observed following vinpocetine or VIP treatments when compared with control.