Üç farklı nöropeptidin akut pulpitisli süt ve daimi diş pulpalarında immünohistokimyasal yöntemle değerlendirilmesi
Immunohistochemical analysis of three different neuropeptides in primary and permanent tooth pulps with acute pulpitis
  1. Tez No: 225522
  2. Yazar: ALİ MELİH TEZKİRECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞE AKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropeptid, immünohistokimya, süt disi, daimi dis, VAS, Neuropeptides, immunohistochemistry, primary teeth, permanent teeth, VAS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalısmada akut pulpitisli süt ve daimi dis pulpalarındaki nöropeptid salınımı ve bu salınımın agrı ile iliskisi degerlendirildi. Yasları 6-15 arasında degisen sistemik olarak saglıklı 29 çocuktan, akut pulpitis semptomları gösteren 9 adet süt disi pulpa dokusu, akut pulpitis semptomları gösteren 9 adet daimi dis pulpa dokusu, ortodontik ve protetik amaçlı çekim endikasyonu olan 9 adet saglıklı süt disi ve 9 adet saglıklı daimi disten elde edilen pulpa dokusu örnekleri çalısmada yer aldı. Gruplardan elde edilen pulpa dokusu örnekleri rutin doku takip islemlerinin ardından kalsitonin ile iliskili peptid, vazoaktif intestinal peptid ve nöropeptid y antikorları ile immünohistokimyasal olarak boyandı. Pulpitisli disleri olan çocukların agrı degerleri VAS kulanılarak kaydedildi. CGRP ve VIP akut pulpitisli süt ve daimi dis grubu pulpa dokusu örneklerinde, saglıklı süt ve daimi dis grubu pulpa dokusu örneklerine oranla istatistiksel olarak anlamlı bir sekilde artmıs olarak bulgulandı (p0.05). Pulpitisli süt ve daimi dislerden elde edilen VAS degerleri arasında benzer sonuçlar elde edildi. Sonuç olarak, fizyojik rezorpsiyonu olmayan akut pulpitisli süt dislerinde incelenen nöropeptid salınımlarının akut pulpitisli daimi dislere yakın degerlerde oldugu ve çocukların benzer agrı reaksiyonu gösterdikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate neuropeptide release in primary and permanent tooth pulps with acute pulpitis as well as its relationship with pain. For this study, 9 primary and 9 permanent tooth pulps showing acute pulpitis symptoms (study group) in addition to 9 primary and 9 permanent pulp samples extirpated from teeth scheduled for extraction because of orthodontic and prosthetic reasons (control group) were obtained from 29 systemically healthy children with ages ranging between 6 and 15. Following routine tissue procedures, pulp samples obtained from groups were stained immunohistochemically with calcitonin-gene related peptide, vazoactive intestinal peptide and neuropeptide y antibodies. The pain values of children with pulpitis were recorded by using VAS. In primary and permanent pulp samples with pulpitis, calcitonine-related peptide and vasoactive intestinal peptide were found statistically higher than that of healthy samples (p0.05). Any major difference was not detected between VAS values assessed from primary and permanent teeth with pulpitis. In conclusion, the neuropeptide release within primary tooth without physiological resorbtion having acute pulpitis was found similar to permanent tooth and in addition the pain reaction was observed similarin both dentitions