Watson insan bakım modeline temellendirilmiş hemşirelik bakımının gebelik kaybı yaşayan gebelerin ruh sağlığına etkisi
Effects of nursing care based on watson' theory of human caring on the mental health of women in pregnancy subsequent to pregnancy loss
  1. Tez No: 433165
  2. Yazar: PINAR TEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİRE OLCAY ÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik Kaybı, Depresyon, Anksiyete, Prenatal Bağlanma, Watson İnsan Bakım Modeli, Pregnancy Loss, Depression, Anxiety, Prenatal Attachment, Watson's Theory of Human Caring
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Watson İnsan Bakım Modeli'ne temellendirilmiş hemşirelik bakımının gebelik kaybı yaşayan gebelerin anksiyete, depresyon, umutsuzluk ve prenatal bağlanmalarına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Deneysel, öntest-son test düzeni kullanılarak yapılan randomize kontrollü bir çalışmadır. İki üniversite hastanesinde yürütülmüştür. Girişim grubuna Watson İnsan Bakım Modeli'ne temellendirilmiş hemşirelik bakımı uygulanmıştır. Girişim grubunda 68, kontrol grubunda 60 olmak üzere toplam 128 gebe araştırmaya alınmıştır. Veriler tanıtıcı bilgi formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Prenatal Bağlanma Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler, Ki-Kare testi, t testi, Mann-Whitney-U testi, Kruskal Wallis testi ve Intention to Treat analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Girişim ve kontrol grubunun girişim sonrası Beck Anksiyete, Beck Depresyon, Beck Umutsuzluk ve Prenatal Bağlanma puan ortalamaları arasında ileri düzeyde anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p=0.000). Sonuç: Watson İnsan Bakım Modeli'ne temellendirilmiş hemşirelik bakımının gebelik kaybı öyküsü olan gebelerin anksiyete, depresyon ve umutsuzluk düzeylerinde azalma, prenatal bağlanma düzeylerinde ise artış olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluate the nursing care program based on Watson' Theory of Human Caring on the the anxiety, depression, hopelessness and prenatal attachment levels of pregnant women subsequent to pregnancy loss. Method: This research employed experimental, randomized, controlled study using pretest-post test design. This research is conducted at two university hospitals. Nursing care based on Watson's Theory of Human Caring was applied to the intervention group. The number of women was 128 in total, 68 in the intervention group, 60 in the control group. Data were collected through personal information form, Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory, Beck Hopelessness Scale and Prenatal Attachment Inventory. Data were evaluated with chi-square, t test, mannwhitney-u, kruskal wallis and intention to treat analysis. Findings: After intervention statistically significant differences was found between the intervention and control group according to their Beck Anxiety, Beck Depression, Beck Hopelessness and Prenatal Attachment scores (p=0.000). Conclusion: It was determined that nursing care based on Watson's theory of human caring decreases the anxiety, depression and hopelessness level and increases the prenatal attachment level of women in pregnancy subsequent to pregnancy loss.