Madde kullanım öyküsü olan mahkumlarda aleksitimi ve öfke ifade tarzlarının psikiyatrik komorbidite ile ilişkisinin incelenmesi
The examination of alexithymia and anger expression relation with psychiatric comorbidity on prisoners with a history of substance use
- Tez No: 433179
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ENDER ALTINTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suç, mahkum, bağımlılık, aleksitimi, öfke, psikiyatrik komorbidite, Crime, prison, substance abuse, alexithymia, anger, psychiatric comorbidity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Çalışmamızda; ; madde kullanım öyküsü olan erkek hükümlü/tutuklularda aleksitimi ve öfke ifade tarzlarının psikiyatrik komorbidite ile ilişkisinin değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmayla alana, cezaevi örnekleminde aleksitimi ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarının ilişkisini inceleyen çalışma bulunmaması nedeniyle yeni bir bilgi sağlamak amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Kasım 2013- Ocak 2014 tarihleri arasında İzmir 2 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda adli suçtan cezasını infaz etmekte olan, gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden ve madde kullanım öyküsü olan 134 erkek H/T ile madde kullanım öyküsü olmayan 132 erkek H/T oluşturmuştur. Araştırmaya katılmayı kabul edenlere; Demografik Form, DSM-IV Tanı Kriterlerine Uygun Hazırlanmış Kötüye Kullanım ve Bağımlılık Formu, Türkçe Toronto Aleksitimi Ölçeği, Spielberger Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği öz bildirim yoluyla, I. Eksende yer alan bozukluklar için DSM-IV'e göre yapılandırılmış klinik görüşme kılavuzu ve kişilik bozuklukları için DSM-III-R'e göre yapılandırılmış klinik görüşme kılavuzu uygulayıcı tarafından bireysel görüşme yoluyla uygulanmıştır. Araştırmaya alınan 266 erkek H/T'nun yaş ortalaması 34±10.16 olarak bulunmuş olup, yaş aralığı 18-73 arasında değişmektedir. H/T'ların %74.1'i (n=197) sigara kullanımına, %46.2'si (n=123) alkol kullanımına, %50.4'ü (n=134) madde kullanımına sahiptir. Aleksitimik olup olmamaları açısından değerlendirildiklerinde, 116 kişinin (%43.6) aleksitimik özellikler taşıdığı, 150 kişinin ise (%56.4) aleksitimik özellikler taşımadığı görülmektedir. Ayrıca; öfkelerini 108 kişinin (%40.6) sürekli öfke, 63 kişinin (%23.7) içe atılan öfke, 47 kişinin (%17.7) dışa vurulan öfke ve 48 kişinin (%18) ise kontrol edilen öfke şeklinde ifade ettikleri görülmüştür. Ek olarak; psikiyatrik rahatsızlıklar ve kişilik bozukluklarına da incelenmiştir. Madde kullanım öyküsü olan ve olmayan katılımcıların aleksitimik olup olmamaları ile öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiye bakıldığında; madde kullanım öyküsü olanlarda aleksitimik olup olmamaları ile öfke ifade tarzları olan sürekli, kontrol edilen ve dışa vurulan öfke ifade tarzları arasında anlamlı bir fark bulunamazken (p>0.05), aleksitimik olup olmamaları ile içe atılan öfke ifade tarzı arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Katılımcıların alkol kullanımları, alkol bağımlılıkları, madde bağımlılıkları ve kullandıkları madde türü değişkenleri ile psikiyatrik rahatsızlıklar değişkeni arasında ilişkiye bakıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca; alkol kullanımları, alkol bağımlılıkları, madde bağımlılıkları değişkenlerinin ile kişilik bozuklukları değişkeni arasındaki ilişkiye de bakıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Madde kullanım öyküsü olan ve olmayan katılımcıların aleksitimik olup olmamaları ile psikiyatrik rahatsızlıkları arasındaki ve aleksitimik olup olmamaları ile kişilik bozuklukları arasındaki ilişkiler incelendiğinde her iki durum arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur. Katılımcıların psikiyatrik rahatsızlıkları ile sürekli, kontrol edilen, içe atılan ve dışa vurulan öfke ifade tarzları arasındaki ve kişilik bozuklukları ile sürekli, kontrol edilen, içe atılan ve dışa vurulan öfke ifade tarzları arasındaki ilişkilere bakıldığında; her bir öfke ifade tarzı ile hem psikiyatrik rahatsızlıklar hem de kişilik bozuklukları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak; aleksitimik belirtilerin, öfke ifade tarzlarının, özellikle içe atılan ve dışa vurulan öfkenin, psikiyatrik rahatsızlıklar ve kişilik bozukluklarının madde kullanım örüntüsü le güçlü bir ilişkisi olduğu söylenebilir. Bu konuda daha çok araştırma yapılmasının kesin sonuçlar elde edilmesi yönünden uygun olacağı düşünülmektedir. Ceza infaz kurumlarında bilimsel çalışmaların arttırılmasına, bu yönde müdahale programlarının geliştirilmesi ile mahpusların rehabilitasyon çalışmalarının daha sistematik hale getirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study; male prisoners whose have a history of substance abuse is purposed to evaluate the relationship alexithymia and anger expressed style between psychiatric comorbidity. Also; it is intended to provide new information on the sample of prison because of examine the relationship between trait anger and anger expressed style with alexithymia due to the absence of studies. The sample of the study was comprised of between the dates of November 2013-January 2014 in İzmir No:2 T Type Closed Prison Agency to carry out the punishment of the criminal justice, volunteers who agreed to participate in the study and 134 prisoner men with a history of substance abuse together with 132 prisoner men with no history of substance abuse. Prisoners who agreed to participate in the study was applies Demographic Form contains demographic information, DSM-IV Dİagnostic Criteria Suitable Prepared Abuse and Addiction Form, Turkish Toronto Alexithymia Scale, Spielberger State trait anger expression Scale by self report and DSM-IV based on structured clinical interview guide for located on the first axis diorders and DSM-III-R based on structured clinical interview guide for personality disorders. The mean age of the 266 male inmates participating in the study was found to be 34-+10.16 and ages ranged from 18-73. Male prisoners of 74.1% (n=197) are smokers, male prisoners of 46.2% (n=123) uses alcohol and male prisoners of 50.4% (n=134) uses substances. When evaluated in terms of whether they were alexithymia, it is appeared to 116 people (43.6%) have alexithymic characteristics and 150 people (56.4%) don't have alexithymic characteristics. Also; 108 people (40.6%) show their anger in the form of continual anger, 63 people (23.7%) show their anger in the form of iner anger thrown, 47 people (17.7%) show thie anger in the form of projected outward anger and 48 people (18%) show thie anger in the form of controlled anger. In addition; prisoners who have or not psychiatric disorders and personality disorders were examined. Male prisoners who have history of substance abuse and no have history of substance abuse viewed the relationship between anger expression to alexithymia, it isn't a significant difference between alexithymia to continious, controlled and extroverted anger expression style; but it is significant difference between alexithymia to internal anger expression style, in male prisoners who have history of substance abuse. And it is a significant difference between alexithymia to each one of them anger expression style in male prisoners who have no history of substance abuse. It is found a significant difference between psychiatric disorders to alcohol use, alcohol abuse, substance abuse and use variable type substances in male prisoners. Also; it is found a significant difference between personality disorders to alcohol use alcohol abuse, substance abuse. It is analyzed the relationship between alexithymia with psychiatric disorders and personalty disorders, it is found a significant difference between both cases. It is analyzed the relationship between anger expression style with psychiatric and personality disorders, it is found significant difference between both cases. In conclusion; it is said that alexithymic symptoms, anger expression Styles, especially anger thrown into the interior and exterior shot, psychiatric disorders and personality disorders is a strong relationship between substance abuse patterns. That's why conducting new studies on this topic, possible to obtain more accurate results. In prisons, there is a need to increase the scientific study to development of intervention programs and to be made more systematic rehabilitation work.