The United States and the evolution of the Western European Union
Amerika ve Batı Avrupa Birliği'nin evrimi
- Tez No: 43320
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: BAB, NATO, Yeni Atlantikçil ik, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği. iv, WEU, NATO, New Atlanticism, the EU, the European Security and Defense Identity. i n
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
öz AMERİKA VE BATI AVRUPA BİRLİ?İ "NİN EVRİMİ Yılbaş, Didem Zeynep Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ati 1 a Eralp Haziran 1995, 182 sayfa Bu tez kapsamında, Amerika ile Batı Avrupalı müttefikleri arasındaki ilişkileri, BAB'nin evrimi açısından incelenmektedir. Transatlantik ilişkilerdeki gerilimin temel nedenlerini açıklamak için, Henry Kissinger 'in, kıdemli müttefik ile ona bağımlı ortaklan arasında gelişen ilişkilere yönelik, modeli kullanılmaktadır. Bu bağlamda, 1950'lerın başında, BAB'nin kuruluşunun etkin destekl eyicisiyken, 1980'lerde, liderlik ayrıcalıklarını koruma arayışındaki hükmedici müttefik görünümüne bürünen Amerika'nın tutumundaki değişiklik sunulmaktadır. Amerika'nın NATO içerisindeki liderliği ile BAB'nin yeniden canlandırılmasına ihtiyaç duyulması arasındaki ilişki üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, Amerika'nın yeniden canlandırılan BAB'ne verdiği karşılık incelenmektedir. BAB'nin evrimini ilgilendiren yönüyle transatlantik ilişkilerdeki, soğuk savaşın bitmesinden ve Başkan Clinton'ın göreve başlamasından kaynaklanan, değişiklik ile de ilgilenilmektedi r.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE UNITED STATES AND THE EVOLUTION OF THE WESTERN EUROPEAN UNION Yılbaş, Didem Zeynep M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp June 1995, 182 pages This thesis analyzes the relations between the US and its Western European allies as regards the evolution of WEU. It utilizes Henry Kissinger's model of evolving relations between a senior ally and its dependent partners to explain the underlying causes of tension in transatlantic relations. Within this context, it presents the change in the attitude of the US from being an active supporter of the establishment of WEU in the early 1950s to a predominant ally in search of preserving its leadership prerogatives in the 1980s. It concentrates on the relationship between the US leadership within NATO and the emergence of the need to reactivate WEU. Besides, it analyzes the response of the US to the reactivated WEU. It also deals with the change in the transatlantic relations as regards the evolution of WEU resulting from the termination of the cold war and the inauguration of President Clinton.