Price-cost margins and forein trade in Turkish maufacturing industry: A Panel data analysis
Türkiye imalat sanayiinde fiyat-maliyet marjları ve dış ticaret: Bir panel veri analizi
- Tez No: 43321
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Price-Cost Margins, Trade Liberalization, Concentration, Panel Data m
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz TÜRKİYE İMALAT SANAYİİNDE FİYAT-MALİYET MARJLARI VE DIŞ TİCARET: BİR PANEL VERİ ANALİZİ YALÇIN, Cihan Yüksek Lisans Tezi, İktisat Tez Yöneticisi: Yrd. Prof. Dr. Erol TAYMAZ Eylül, 1995,91 sayfa Bu tezde, yapı-performans ilişkisi çerçevesinde, dış ticaretin göreli olarak serbestleşmesinin ekonominin performansına etkileri tartışılmaktadır. Bu bağlamda, ithalatın yüksek yoğunlaşma düzeyindeki endüstrilerin fiyat-maliyet marjlarını azaltacağı ve rekabeti olumlu yönde etkileyeceği hipotezi Türkiye imalat sanayiinin dört haneli endüstrileri ve 1983-1991 dönemi için panel veri kullanılarak özel ve kamu kesimi için sınanmaktadır. Fiyat-maliyet marjları endüstrilerin dış ticaret yapısını, yoğunlaşma düzeyini, giriş engellerini ve talep, maliyet ve girdi kullanım yapılarını yansıtan değişkenler cinsinden açıklanarak regresyon analizi yapılmış ve değişkenlerin katsayıları panel veri modelleri kapsamında tahmin edilmiştir. Bulgular, dış ticaretteki serbestleşmenin kamu ve' özel kesimleri farklı yönde etkilediğini göstermektedir. Özel imalat sanayiinde ithalatın artması sanayinin genelinde fiyat-maliyet marjları üzerinde bir baskı oluştururken, yüksek derecede yoğunlaşmış endüstrilerin fiyat-maliyet marjlarını artırıcı yönde etkilediği görülmektedir. Diğer taraftan, ithalat ve ihracattaki artışlar kamu kesimi genelinde fiyat-maliyet marjlarını artına yönde etkilerken, yoğunlaşmış sektörlerin fiyat-maliyet marjlarını düşürerek göreceli olarak daha rekabetçi bir ortam oluşmasına katkıda bulunmuştur. Anahtar Sözcükler Fiyat-Maliyet Marjlan, Liberalizasyon, Yoğunlaşma, Panel Veri iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRICE - COST MARGINS AND FOREIGN TRADE IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY: A PANEL DATA ANALYSIS YALÇIN, Cihan M. S in Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol TAYMAZ September, 1995, 91 pages In this study, the impact of foreign trade reforms on domestic market performance is discussed in the context of structure-performance framework. The import discipline hypothesis (“import liberalization removes excess profits of domestic firms in oligopolistic markets”) is tested by using panel data of ISIC four-digit level Turkish manufacturing industries for the period of 1983-1991. The analysis is performed for the public and private sectors separately. Price-cost margins are regressed on the variables that reflect foreign trade structure, market power, entry barriers and demand, cost and input availability conditions. The results of the analysis are substantially different for the private and public sectors. While imports lead to a decrease in price-cost margins of the private sector, price-cost margins in more concentrated industries increase by import penetration. Unlike the private sector, import penetration and export expansion result in a decline of excess profits in more concentated public sector industries.