Hemşirelerin meslek algılama durumlarına benlik saygısının etkisinin incelenmesi
Analysing of self esteem's efficacy to the nurse's occupational perceptions status
- Tez No: 433206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Meslek Algısı, Benlik Saygısı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmada, hemşirelerin mesleği algılamadurumlarına benlik saygısının etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanınörneklemini Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde çalışan araştırmayakatılmayı kabul eden 145 hemşire oluşturmuştur. Veriler sosyo-demografik bilgiformu, Hemşirelik Meslek Algısı Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği iletoplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 10.0 for Windows paket programıkullanılarak sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, Oneway Anova, Student t test,Mann- Whitney U test ile yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre hemşirelerin mesleki nitelik alt boyut puanortalaması 73.40±6.79, mesleki statü alt boyut ortalaması 14.72±3.43, meslek algısıtoplam puan ortalaması 88.13±6.22 bulunmuştur.Hemşirelerin mesleki statü alt boyut puan ortalamasının, cinsiyet, ÖSS tercihsırası hemşirelikle ilgili şu anki düşüncesi ve hastane koşullarından memnun olmadurumundan etkilendiği, mesleki nitelik alt boyutu puan ortalamasının çocuk sayısı veÖSS tercih sırasından etkilenirken, meslek algısı toplam puan ortalamasının iseçocuk sayısı, ÖSS tercih sırası ve hastane koşullarından memnun olma durumundanetkilendiği saptanmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
In this descriptive study, it was intended to investigate the effect of self-esteemover the perception status of their profession of the nurses. The sample of the studywas consisted of 145 nurses working in Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospitaland who agreed to participate in the research. The data were collected with sociodemographicinformation form, Nursing Job Perception Scale and the RosenbergSelf-Esteem Scale. Evaluation of the data was made by using the package program“SPSS 10.0 for Windows”with number, percentage, mean, standard deviation,Oneway Anova, Student t test, Mann-Whitney U test.According to the research results, the subscale mean score for theprofessional qualification of nurses was found as 73.40±6.79, the subscale meanscore for professional status was found as 14.72±3.43, the total mean score forperception of profession was found as 88.13±6.22.It was determined that, subscale mean score for the professional qualificationof nurses, the nurses were influenced by gender, order of preference for OSS, theircurrent thought about nursing and the status of being pleased with hospitalconditions; subscale mean score for professional status, the nurses were influencedby number of children, order of preference for OSS; and the total mean score forperception of profession, they were influenced by number of children, order ofpreference for OSS and the status of being pleased with hospital conditions (p>0.05).When nurses' self-esteem levels were evaluated, it was determined that93.1% of them had high self esteem, 4.8% of them had moderate self esteem and2.1% of them had low self esteem.