Propolis içeriğindeki çeşitli flavonoid ve fenolik etken maddelerinin MCF-7 meme kanseri ve MCF-10A normal epitel hücre soyları üzerine etkileri
Effects of various flavonoid and phenolic active substances in propolis upon MCF-7 breast cancer and MCF-10a normal epithelial cell lines
  1. Tez No: 433263
  2. Yazar: MEHMET FATİH SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Flavonoid, fenolik asit, meme kanseri, tüm genom ekspresyon, hücre proliferasyonu, Flavonoids, phenolic acid, breast cancer, whole genom expression, cell proliferation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Son yıllarda, birçok araştırmacı propolisin en önemli etkilerinden birinin antikarsinojenik olduğunu göstermiştir. Kaffeik asit feniletil esterin (CAPE) propolisin antikarsinojenik etkisnden sorumlu olabileceği düşünülmektedir. CAPE'in tümör transform hücreleri üzerinde potansiyel sitotoksik etki gösterirken, normal hücreler üzerinde böyle bir etki göstermediği bildirilmiştir. Bununla birlikte, krisin, naringenin, baccharin ve kuersetin gibi propolisin içinde bulunan bazı bileşiklerin antikarsinojenik bir ajan olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. Önceki çalışmalarımızda, 30'dan fazla flavonoid ve fenolik asidin meme kanserindeki hücre canlılığı ve sitotoksik etkisini tespit etmiş bulunmaktayız. Bu çalışmamızda ise, bazı flavonoid ve fenolik bileşiklerin MCF-7 meme kanseri ve MCF-10A normal epitelyum hücre hatları üzerindeki interaksiyonlarının araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, bu bileşiklerin IC50 değerleri baz alınarak flavonoid kokteylleri (en etkili flavonoidleri içerir), kateşin kokteyli (kateşin benzeri bileşikleri içerir) gibi suni ilaç kokteylleri tasarlanmıştır. Sonrasında, hücre canlılığı/sitotoksisite deneyleri WST-1 ayıracı kullanarak, apoptoz analizi ise Annexin V-PI kullanarak gerçekleştirilmiştir. En etkili kokteylin, en etkili dozları hesaplandıktan sonra mikroarray analizi ile tüm genom ekspresyon deneyi yapılmıştır. Mikroarray verileri sonucunda, MCF-7 ve MCF-10A hücre hatlarında %75 flavonoid kokteyeli dozu en etkili olmuştur. Bu doz, MCF-7 meme kanseri hücre hattında hücre döngüsü, histonlar, sentromer, kinetokor, DNA tamiri ve bazı meme kanseri ile ilişkili genlerde aşağı düzenlenmeye neden olmuştur. Aksine, benzeri bir etki MCF-10A meme epitel hücre hattında gözlenmemiştir. Flavonoid kokteylinin meme kanseri hücre bölünmesini birçok yolak üzerinden önlediği gösterilmiştir. Bu minvalde, ilerideki çalışmalarımızda antikarsinojenik bir ilaç geliştirmeyi amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
Recently, various researches showed that one the most important effects of propolis is anticarcinogenic. Caffeic acid phenylethile ester (CAPE) is considered to be responsible from the anticarcinogenic effect of propolis. CAPE being potentially cytotoxicity shown against the tumor transforms cells; however, there are no significant effect aganist normal cells. Therefore, some researches detected that some substances of propolis like chrysin, naringenin, baccharin and quercetin can be used as an anticarcinogenic agent. In our previous researches, we detected the cell viability and cytotoxic effect of more then 30 flavonoids and phenolic acids in breast cancer. In our research, we aimed that investigating of interactions of some flavonoids and phenolic compounds upon MCF-7 breast cancer and MCF-10A normal epithelial cell lines. For this purpose, we designed artificial drug cocktails based on these IC50 values of them, which contains these substances such as several flavonoid cocktails (contains most effective flavonoids), catechin type cocktail (contains catechin like compounds). Then, we performed the cell viability/cytotoxicity experiments by using WST-1 reagent and analysis of apoptosis by using Annexin V-PI. After determining most effective doses of most effective drug cocktails, we performed the whole genome microarray analysis. In consequence of microarray data, %75 of flavonoid cocktail is the most effective dose to MCF-7 and MCF-10A cell lines. This dose has caused down regulation in cell cycle, histones, centromere, kinetochore, DNA repair and some breast cancer associated genes in MCF-7 breast cancer cell line. In contrast, there is no such a similar effect upon MCF-10A breast epithelial cell line. It has been showed that a designed flavonoid cocktail prevents the cell division of breast cells in many pathways. In this manner, we intend to develope an anticarcinogenic drug in our further researches.