Düzce yöresine ait propolislerden hazırlanan ekstraktların bazı kimyasal ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of some chemical and biological activities of extracts prepared from propolis of Duzce
- Tez No: 634976
 - Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM UĞRAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: C6 glial tümör hücresi, Ekstraksiyon, Fenolik / Flavanoid bileşen, Propolis, % Canlılık, C6 glial tumor cell, Extraction, Phenolic / Flavonoid component, Propolis % Viability
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Düzce Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Propolis, eski çağlardan bu yana birçok alanda kullanılmakta olan Apidae ailesinden Apis mellifera türü bal arıları tarafından toplanan doğal bir üründür. Propolis, yapışkan, reçinemsi bir madde olmasının yanı sıra içeriğinde bulunan farklı bileşenler propolisin kullanım alanını belirlemektedir. Propolisin fenolik ve flavanoid içeriği sebebiyle antibakteriyel, antiviral, antifungal, antiülser, antiinflamatuvar, antioksidan ve antikanser gibi çeşitli biyolojik aktivite göstermektedir. Türkiye'de propolis üzerine birçok çalışma yapılmış olmakla birlikte bu çalışmalarda kullanılan propolise ait lokasyon bilgisinin verilerek kimyasal kompozisyonlarının belirlendiği çalışmalar oldukça azdır. Literatüre bilgi kazandırmak amacıyla yapılan bu çalışmada Düzce ilinden toplanan propolis örneklerinden farklı çözücüler kullanılarak ekstraktları hazırlanmıştır ve bu çözücüler için % verim sonuçları hesaplanmıştır. Hazırlanan ekstraktların fenolik ve flavanoid içerikleri belirlenerek propolis ekstraktlarının in vitro şartlarda C6 glial tümör hücre hattı üzerinde etkinliğini göstermek amacıyla WST-1 testi ile % canlılık çalışılmıştır. Sonuç olarak; farklı çözücüler ile hazırlanan ekstraktlar için % verim, fenolik ve flavanoid bileşen miktarında farklılıklar olduğu görülmüştür En yüksek verim sonucu etanolik ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmiştir. En yüksek fenolik içerik 40.04 (mg GA/g) ve en yüksek flavanoid içerik 2,30 (mg QE/g) etanol-su karışımının kullanıldığı ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmiştir. Ayrıca C6 glial tümör hücreleri ile yapılan çalışmada propolis ekstraktının konsantrasyonu arttığında % canlılığın azaldığı gösterilmiştir. Propolisin hücre hattı üzerine farmakolojik etki göstermesi sebebiyle ilaç veya koruyucu/yardımcı madde olarak kullanımına olanak tanıyabilir.
Özet (Çeviri)
Propolis is a natural product collected by a type of honey bee named Apis Mellifera from the Apidae family; which has been used in many areas since the ancient times. Besides its sticky, adhesive and resinous structure, the substances of propolis determine its area of usage. Due to its phenolic and flavonoid content, Propolis exhibits various biological activities such as antibacterial, antiviral, antifungal, antiulcer, anti-inflammatory, antioxidant and anticancer. Although there is a considerable amount of studies on propolis in Turkey, it has been observed that these studies do not determine chemical compositions of propolis by taking the factor of location into account. The study is conducted in order to contribute data to the existing literature; while doing so, extracts were prepared using different solvents retrieved from propolis samples gathered in Düzce province and % yield results were calculated from these solvents. The phenolic and flavonoid contents of the prepared extracts were determined and % viability was studied with WST-1 test in order to demonstrate the efficacy of propolis extracts on the C6 glial tumor cell line in vitro conditions. As a result; for extracts prepared with different solvents, there were differences in % yield, amount of phenolic and flavonoid components. The highest yield result was obtained by the ethanolic extraction method. The highest phenolic content 40.04 (mg GA/g) and the highest flavonoid content 2.30 (mg QE/g) were obtained by the extraction method using a mixture of ethanol-water. In addition, in the study with C6 glial tumor cells, it has been presented that when the concentration of propolis extract increases, % viability decreases. It has also been shown that propolis collected from Düzce region can be used as a drug or preservative / auxiliary agent since it has a pharmacological effect on the cell line.