HIV pozitif bireylerin dışkı örneklerinde cryptosporidium SP'nin çeşitli yöntemlerle araştırılması
Detection of cryptosporidium in the hiv-positive individuals' stool samples BY various methods
- Tez No: 433287
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ALİ ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium, HIV, izlem, mikroskopi, ELISA, Gerçek zamanlı PZR, Cryptosporidium, HIV, follow-up, microscopy, ELISA, PCR The present work was supported by the Research Fund of Istanbul University
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Cryptosporidium, bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde ciddi seyreden tablolara neden olabilmesi sebebiyle önem kazanmış bir fırsatçı protozoondur. Cryptosporidium gibi fırsatçı enfeksiyon etkenleri, HIV/AIDS hastalarında önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışma izlemli HIV-1 pozitif hastalarda Cryptosporidium, Cyclospora ve Microsporidium gibi fırsatçı parazitlerin araştırıldığı kombine bir çalışmanın Cryptosporidium insidansının araştırıldığı kısmını oluşturmaktadır. İzlemli HIV-1 pozitif hastalarda Cryptosporidium insidansını araştırmak ve bu hastalarda izlemin önemini vurgulamak amacıyla yapılan bu çalışmada, T.C. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde izlemi yapılan 91 HIV-1 pozitif hastanın dışkı örnekleri 31.03.2011-29.12.2011 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmamızda şekillerine göre sulu, gevşek, yumuşak ve şekilli olmak üzere dört gruba ayrılmış dışkı örneklerinde Modifiye Ziehl-Neelsen boyama, ELISA ve Gerçek zamanlı PZR yöntemleri ile Cryptosporidium ookistleri araştırılmıştır. HIV-1 pozitif bireylerin örneğin alındığı tarihteki yaşı, cinsiyeti, CD4+ ve HIV-RNA düzeyleri, ek bir hastalıklarının olup olmadığı, tanı süreleri kaydedilmiştir. Doksan bir HIV-1 pozitif izlemli hastada Modifiye Ziehl-Neelsen boyama, ELISA ve Gerçek zamanlı PZR ile Cryptosporidium araştırılması sonucunda mikroskopi ile hiç pozitiflik saptanmazken ELISA ve Gerçek zamanlı PZR yöntemleri ile sadece bir (%1,1) örnekte pozitiflik saptanmıştır. HIV/AIDS tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Her ne kadar hasta izlemi zahmetli ve uzun soluklu bir yol olsa da HIV/AIDS'li hastalarda izlem, yaşam süresinin uzatılması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. İzlemli HIV-1 pozitif hastalarda yaptığımız bu çalışma sonunda çok düşük oranda Cryptosporidium görülmüş olmasının hastaların izlemli olmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cryptosporidium is an opportunistic protozoan which became important due to causing serious progression tables in individuals whose immune system is suppressed. Opportunistic infection factors such as Cryptosporidium are an important cause of morbidity and mortality in HIV/AIDS patients. This study constitutes a part, in which Cryptosporidium incidence is examined, of a combined study examining the opportunistic parasites such as Cryptosporidium, Cyclospora and Microsporidium in followed-up HIV-1 positive patients. In this study, which was conducted in order to examine the incidence of Cryptosporidium in followed-up HIV-1 positive patients and to emphasize the importance of the follow-up in these patients, stool samples of 91 HIV-1 positive patients which were followed up in TR Ministry of Health Okmeydanı Training and Research Hospital Department of Infectious Diseases were collected between March 31, 2011 and December 29, 2011. In our study, Cryptosporidium oocysts were examined using Modified Ziehl-Neelsen staining, ELISA and Real-time PCR methods in the samples divided into four groups according to the shapes as watery, loose, soft and shaped. Information such as age of the HIV positive individuals when the sample was taken, sex, CD4+ and HIV-RNA numbers, existence of an additional disease if any, diagnosis durations were recorded. While no positivity was detected with microscopy as a result of examination of Cryptosporidium in ninety-one followed-up HIV-1 positive patients using Modified Ziehl-Neelsen staining, ELISA and Real-time PCR, positivity was detected in one (1.1%) sample using ELISA and Real-time PCR methods. HIV/AIDS continues to be an important health problem around the world. Although follow-up of patients is a difficult and long road, follow-up in HIV/AIDS patients is of vital importance in terms of prolonging the life and improving the quality of life. We are of the opinion that observation of Cryptosporidium at a very low rate at the end of this study that we conducted in followed-up HIV-1 positive patients was due to the fact that the patients were followed up.