Meme kanserli hastalarda SCARA5 geninin araştırılması
Investigation of SCARA5 gene in breast cancer patients
  1. Tez No: 433301
  2. Yazar: DAMLA ÜLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR BUYRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: SCARA5, cancer, breast, gene, expression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÜLKER D. (2015). Meme Kanserli Hastalarda SCARA5 Geninin Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Genetik ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Sınıf A Scavenger reseptörlerinin 5. üyesi olan SCARA5 geni, 8p21.1 kromozomal bölgesinde konumlanır. 8'i protein kodlamakla beraber toplam 9 ekzonu bulunur. Genin kodladığı SCARA5 proteini, hücre zarında lokalize olur ve ferritin almacı olarak işlev görür. Buna ek olarak; tümör baskılamada, doğal immün yanıtın düzenlenmesinde, epitel ve bağ doku homeostazında da işlevleri bulunmaktadır. SCARA5 geni, bu güne kadar karaciğer, mide, kolorektal, beyin, akciğer kanserlerinde araştırılmış ve tümör baskılayıcı bir gen olduğu öne sürülmüştür. Yaptığımız çalışmada 60 meme kanserli hastaya ait tümör ve normal doku örneklerinde Gerçek Zamanlı PZR yöntemi ile SCARA5 geninin ifade seviyeleri tespit edildi. Elde edilen sonuçlar G6PD genine göre normalize edilip 2-ΔΔCT yöntemi ile ifade analizi yapıldı. Sonuçlar SPSS programıyla değerlendirildi. Tümörlü dokuların %91,7'sinde SCARA5 ifadesinin normale göre azaldığı, %8,3'ünde ise arttığı saptanmıştır. Bu değişimler klinik parametrelerle karşılaştırıldığında, SCARA5'in hiçbir klinik bulguyla ilişkisi tespit edilmemiştir. Tümörlü dokularda SCARA5 ifadesinde gözlediğimiz bu azalma, SCARA5'in belirtilen kanser türlerine ek olarak meme kanserinde de tümör baskılayıcı bir gen olma potansiyeli taşıdığını göstermektedir Anahtar Kelimeler : SCARA5, kanser, meme, gen, ifade
Özet (Çeviri)
ULKER D. (2015). Investigation of SCARA5 Gene in Breast Cancer Patients. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Genetics. Master thesis. Istanbul. SCARA5 gene, which is the fifth member of the class A scavenger receptors is located 8p21.1 chromosomal region. It contains total of 9 exons of which 8 are coding protein. The protein encoded by the gene is located in cell membrane and it functions as a ferritin receptor. In addition to this, it has functions in tumor suppression, regulation of innate immune responses, epithelial and connective tissue homeostasis. To this day, SCARA5 gene has been investigated in liver, gastric, colorectal, brain, lung cancers and it has been suggested to be a tumor suppressor gene. In our study, expression level of SCARA5 gene in breast cancer patients was analyzed by Real-time PCR assay in 60 tumor and its corresponding non-cancerous tissue samples. The analysis of SCARA5 expression data was performed with the 2-ΔΔCT method employing G6PD as reference gene. The results were evaluated in SPSS. We found decrease in expression levels of SCARA5 gene in 91.7% and increase in 8.3% of the patients in tumor tissue samples according to normal tissue samples. When we compared these changes with clinical parameters, we found no association between SCARA5 expression and clinical findings. This decrease of SCARA5 expression level in tumor tissue samples can show that SCARA5 has the potential to be a tumor suppressor gene in breast cancer as well as other cancers.