Etidronik asit(HEBP)' in etkin konsantrasyonunun belirlenmesi ve antimikrobiyal etkinliğinin incelenmesi
Etidronic acid (HEBP) determination of effective concentration and analysis of antimicrobial activities
- Tez No: 433359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MADEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyofilm, Etidronik Asit, Sodyum Hipoklorit, E. faecalis, C. albicans, P. aeruginosa, Biofilm, Etidronic Acid, Sodium Hypochlorite, E. faecalis, C. albicans, P. aeruginosa
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı, E. faecalis, C. albicans, P. aeruginosa ile enfekte edilen kök kanallarının 21 gün sonunda biyofilm oluşturduğu belirlenen örnekler üzerine %5, %7, %9, %18 konsantrasyona sahip Etidronik asit (HEBP) ile final irrigasyonu yapıldığındaki etidronik asit (HEBP) konsantrasyonlarının antimikrobiyal etkinliklerinin belirlenmesidir. 184 tane tek köklü ve tek kanallı çekilmiş insan dişleri toplandı. Dişlerin boyları apikalden 14 mm olacak şekilde kronları elmas diskler kullanarak kesildi. Köklerin boyları ayarlandıktan sonra Ana apikal eğe F4 olacak şekilde kemomekanik preperasyon tamamlandı. Dişlerin herbiri farklı eppendorf tüplere konularak otoklavda sterilizasyonu sağlandı. Steril edilen dişler E. faecalis, C. albicans, P. aeruginosa ile 21 gün boyunca inkübe edildi. Kullanılan mikroorganizma türüne göre 3 ana gruba ayrıldı. 21 gün sonunda her mikroorganizma grubundan 3 tane olmak üzere 9 dişte biyofilm oluşup oluşmadığı SEM ile değerlendirildi. Kalan gruplardaki dişler final irrigasyon solüsyonunun konsantrasyonuna (distile su, %5, %7, %9, %18) bağlı olarak 5 alt gruba ayrıldı. Bu konsantrasyonlara göre solüsyon uygulandı. Final irrigasyonu tamamlandıktan sonra herbir kökten 3 paperpointle örnek alındı ve kültür metodu kullanılarak koloni sayımı yapıldı. E. faecalis üzerinde %9 ve %18'lik HEBP konsantrasyonu diğer konsantrasyonlardan daha etkin bulunurken (P < 0,01), C. albicans üzerinde %18 'lik HEBP konsantrasyonu diğer konsantrasyonlardan daha etkin bulundu (P < 0,01) P. aeruginosa üzerinde ise %5 'lik HEBP konsantrasyonu kontrol grubundan daha etkin bulunurken %9 ve %18 'lik konsantrasyonlarda diğer konsantrasyonlardan daha etkin bulunmuştur (P < 0,01).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, E. faecalis, C. albicans, P. aeruginosa infected with the root canal on the sample determined to create biofilm after 21 days, 5%, 7%, 9%, 18% concentration with etidronic acid (HEBP) with final irrigation when made etidronic acid (HEBP) determining the antimicrobial activity of concentration. One hundred eighty four extracted single-rooted were collected. The teeth of size so that the apex 14 mm were cut using diamond saw. Chemomechanical preparation is completed by using ProTaper system to working length by using an F4 master apical file, following the manufacturer's instructions. Each of the teeth by placing the different Eppendorf tubes were autoclaved. The tooth were incubated for 21 days with E. faecalis, C. albicans, P. aeruginosa. It was divided into 3 main groups according to the type of using microorganism. After 21 days, and whether or not dental biofilm of total nine teeth, including three teeth from each groups of microorganisms were evaluated by SEM. The teeth were divided into five sub-groups (distiled water, %5, %7, %9, %18) depending on the concentration of the final irrigation solution. Each root of three sample with paperpoint after final irrigation was collected and colony counts were performed using the culture method. HEBP concentration of 9% and 18% statistically more efficient than other concentrations found on E. faecalis (P < 0,01). HEBP concentration of 18% statistically more efficient than other concentrations found on C. albicans (P < 0,01). HEBP concentration of 5% statistically more efficient than control group found on P. aeruginosa (P < 0,01) and HEBP concentration of 9% and 18% statistically more efficient than other concentrations found on P. aeruginosa (P < 0,01).