BLM(RS2270132) ve RED51 (RS1801320) gen polimorfizmlerinin meme kanserindeki rollerinin araştırılması
The investigation of the roles of blm(RS2270132) and RAD51 (RS1801320) gene polymorphisms in breast cancer
- Tez No: 433377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, RAD51, BLM, rs1801320, rs2270132, Breast Cancer, RAD51, BLM, rs1801320, rs2270132
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: BLM ve RAD51 genleri homolog rekombinasyona dayalı DNA tamirinde oluşan Holliday kavşağının çözülmesi ve DNA onarımının tamamlanması sırasında önemli görevler üstlenir. RAD51(rs1801320) ve BLM(rs2270132) polimorfizmleri bu genlerin anlatımında değişikliğe neden olabilecek polimorfizmlerdir. Bu veriler ışığında, bu çalışmanın amacı hastane tabanlı kadın populasyonunda RAD51(rs1801320) ve BLM(rs2270132) polimorfizmleri ile meme kanseri riski arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: RAD51(rs1801320) ve BLM(rs2270132) polimorfizmleri için 103 meme kanserli kadın hasta ve 142 sağlıklı kadının DNA örnekleri kullanılarak PCR-RFLP yöntemi ile genotipleme yapıldı. İstatistiksel analiz için SPSS programı kullanılarak genotip ve allel frekansları, p, χ2 ve OR ( %95 güven aralığında) değerleri elde edildi. Son olarak Hardy-Weinberg eşitliği (HWE) test edilen hastalar ve kontrol popülasyonu için doğrulandı. Bulgular: Her iki polimorfizm ile meme kanseri riski arasında istatistiksel olarak bir anlamlılık olmadığı bulundu (RAD51 ve BLM için p değerleri: 0.115 ve 0.907). Allel frekansları RAD51(rs1801320) polimorfizminde sırasıyla hasta ve kontrollerde G alleli için %86.0, %92.0, C alleli için %14.0, %8.0 şeklinde ve BLM(rs2270132) polimorfizminde A alleli için %88.0, %89.0, C alleli için %12.0, %11.0 şeklinde ortaya çıkarıldı. Her iki SNP için de genotip ve allel frekansları ile meme kanseri riski arasında anlamlı ilişki olmadığı bulundu. (Tüm frekanslar için p>0.05). Bu polimorfizmler için genotip dağılımı hasta ve kontrol popülasyonu için Hardy-Weinberg eşitliğine göre kararlı bulundu (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmada yer alan polimorfizmlerin meme kanseri riski ile ilişkili olmadığı bulunmuştur. İleriki çalışmalarda daha geniş ve daha iyi tanımlanmış bir popülasyonda klinik bilgilerin varlığında bu polimorfizmlerin meme kanserinde tanımlayıcı bir biyomarkör olarak kullanılabilmesi için daha geniş çaplı çalışmalar yapılması ve ayrıca haplotip analiziyle, bu iki genin birlikte meme kanserine yatkınlık sağlama durumlarının tespiti hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: RAD51 and BLM genes play an important role in Holliday junction resolution that occurs during homolog recombination-based DNA repair and completion of DNA repair. RAD51(rs1801320) and BLM(rs2270132) polymorphisms may lead to changes in the expression of these genes. In the light of these data, the purpose of this study is to investigate association between RAD51 (rs1801320) and BLM (rs2270132) polymorphisms and breast cancer risk in hospital-based women population. Methods: Genotyping for RAD51(rs1801320) and BLM(rs2270132) polymorphisms in DNA samples of 103 breast cancer patients and 142 healthy women was performed by PCR-RFLP method. SPSS software was used to calculate genotype and allele frequencies, p, χ2 and OR (95% confidence intervals) values. Finally, Hardy-Weinberg equilibrium was confirmed for tested patient and control populations. Results: It was found that there was no statistically significant association between these polymorphisms and breast cancer (p values for RAD51 and BLM: 0.115 and 0.907, respectively). Allele frequencies of RAD51(rs1801320) for G allele were 86.0%, 92.0% and for C allele 14.0%, 8.0% and allele frequencies of BLM(rs2270132) for A allele were 88.0%, 89.0% and for C allele 12.0%, 11.0% in cases and controls, respectively. There was not statistical difference between both genotype and allele frequencies in cases and controls (p>0.05 for all frequencies). The distribution of genotypes of these polymorphisms was in agreement with HWE for cases and controls (p>0.05). Conclusions: The polymorphisms in this study were found to be not associated with breast cancer risk. In the future, these polymorphisms may be studied as biomarker for breast cancer but in well-defined larger population with correlation to clinical data. Also, the combined effects of these genes on breast cancer susceptibility can be analyzed by haplotype analysis.