Genetik absans epilepsili wag/rij sıçanlarda kardiyovasküler değişiklikler üzerinde kök hücre tedavisi ve klasik tedavinin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of stem cell therapy and conventional treatment on cardiovascular changes in genetic absence epileptic wag/rij rats
  1. Tez No: 433385
  2. Yazar: TUĞÇE DEMİRTAŞ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN UTKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Absans epilepsi, WAG/Rij sıçan modeli, nöral kök hücre, etosüksimid, vasküler reaktivite, kan basıncı, kalp hızı, Absence epilepsy, WAG/Rij rat model, neural stem cell, ethosuximide, vascular reactivity, blood pressure, heart rate
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç:Bu çalışmada, genetik absans epilepsili WAG/Rij sıçanlarda nöral kök hücre (NKH) tedavisi ve kronik etosüksimid tedavisinin absans epilepsideki etkililiği ve gözlenebilecek olası kardiyovasküler değişiklikler üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: 2 aylık Wistar ve WAG/Rij sıçanlar; Kontrol, NKH, Sham ve Etosüksimid gruplarına ayrıldı. NKH gruplarına fetal medial gangliyonik eminens (MGE) kaynaklı NKHtransplantasyonu yapıldı ve hücrelerin farklılaşması için 3 ay süre verildi. NKH'lerin nöron, astrosit, oligodendrosit ve GABAerjik nöronlara farklılaşmaları in vitro olarak saptandı. Etosüksimid grupları ise 3 ay kronik etosüksimid tedavisi aldı. Süre sonunda tüm gruplarda EEG kayıtları alınarak diken dalga deşarjlarının (DDD) sayı, ortalama süre ve toplam süresi değerlendirildi. Sonrasında gruplar 2 alt gruba ayrıldı ve 1. alt gruplarda ortalama arteriyel kan basıncı (OAB) ve kalp hızı (KH) ölçümü, 2. alt gruplarda hayvanların izole edilen torasik aortalarında in vitro izole organ çalışmaları yapıldı. Bulgular:MGE kaynaklı NKH'lerin in vitro ortamda astrosit, nöron, oligodendrosit ve GABAerjik nöronlara farklılaştığı gösterildi. Etosüksimid ve NKH tedavisi WAG/Rij sıçanlarda DDD'ları kontrol ve sham gruplarına göre toplam süre, ortalama süre ve sayı açısından anlamlı olarak azalttı. WAG/Rij kontrol, NKH ve sham gruplarında OABdeğeri Wistar kontrol grubuna göre anlamlı olarak fazla bulundu. KH, Wistar etosüksimid grubunda Wistar kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldı. KCl kasılma yanıtlarında Wistar kontrol grubuna göre Wistar etosüksimid grubunda anlamlı artma, WAG/Rij kontrol grubunda anlamlı azalma saptandı. Karbakol gevşeme yanıtlarında Wistar kontrol grubuna göre WAG/Rij kontrol grubunda anlamlı artma, Wistar etosüksimid grubunda anlamlı azalma gözlendi.SNP yanıtlarında anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: NKH tedavisi, absans epilepside klasik antiepileptik tedaviye alternatif olarak umut vadetmektedir. Absans epilepsili WAG/Rij sıçanlarda ve uygulanan etosüksimid tedavisine bağlı olarak kardiyovasküler fonksiyonlarda değişiklikler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we investigated the efficacy of neural stem cell (NSC) and chronic ethosuximide treatment in absence epilepsy and their effects on the potentially observable cardiovascular changes in WAG/Rij rats with genetic absence epilepsy. Method: We divided 2 month old Wistar and WAG/Rij rats into four groups: Control, NSC, Sham and Ethosuximide. NSCs taken from fetal medial ganglionic eminence (MGE) were transplanted to the NSC groups and we waited for 3 months for cell differentiation. We determined the cell differentiation into neurons, astrocytes, oligodendrocytes and GABAergic neuronsin vitro. The ethosuximide groups received chronic ethosuximide treatment for 3 months. At the end of this period; the number, mean duration and total duration of spike wave discharges (SWD) were evaluated using EEG recordings. Each group was then divided into two subgroups. In the first group mean arterial blood pressure (MAP) and heart rate (HR) measurements were performed. In the second group, in vitro isolated organ studies were conducted on the thoracic aortas of animals. Results: MGE-derived NSCs were found to differentiate into astrocytes, neurons, oligodendrocytes and GABAergic neurons in vitro. Ethosuximide and NSC treatment significantly reduced the number, mean duration and total duration of SWDs in WAG/Rij rats compared to control and sham groups. In WAG/Rij control, NSC and sham groups, MAP was significantly higher than Wistar control. HR in Wistar ethosuximide group was significantly lower than Wistar control group. KCl contraction responses increased in the Wistar ethosuximide and decreased in the WAG/Rij control group compared to Wistar control group. Carbachol relaxation responses significantly increased in the WAG/Rij control and decreased in the Wistar ethosuximide group compared to Wistar control group. There was no significant difference in SNP responses. Conclusions: NSC treatment is a potential alternative to conventional antiepileptic drug therapy in absence epilepsy. Cardiovascular function changes have been observed in the WAG/Rij rats with absence epilepsy and as a result of ethosuximide treatment.