Meme kanserinin operasyon öncesi değerlendirilmesinde 3 tesla magnetik rezonans görüntülemenin katkısı
The contribution of 3 tesla MRİ to the preoperative assessment of breast cancer
- Tez No: 433431
- Danışmanlar: PROF. DR. UMMAN NUREDDİN SANLIDİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, meme MRG, preoperatif değerlendirme, Breast cancer, breast MRI, preoperative assessment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yeni tanı almış meme kanserli hastalarda operasyon öncesi değerlendirmede MRG'nin katkısını ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: Meme kanseri tanısı histopatolojik olarak doğrulanmış ve preoperatif olarak meme MRG yapılmış 31 kadın hasta retrospektif olarak değerlendirildi. MRG'de tümörün boyutu, kinetik özellikleri, aynı memede ek odak varlığı, karşı memede tümör varlığı, göğüs duvarı invazyonu olup olmadığı ve aksiller patolojik özellikte lenf nodu varlığı incelendi. Bulgular cerrahi sonrası elde edilen patoloji sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 31 hastanın %61,2'sinde (n=19) invaziv duktal karsinom, %19,3'ünde (n=6) invaziv lobüler karsinom, %16,1'inde (n=5) duktal karsinoma in situ, %3,2'sinde (n=1) müsinöz karsinom mevcuttu. MRG'de ölçülen tümör boyutları 3-65 mm arasında değişmekteydi. Patoloji spesmenlerindeki ölçümlerle karşılaştırıldığında MRG'de lezyon boyutlarının yüksek güvenilirlik oranı (%88) ile saptandığı görüldü. Hastaların 10'unda MRG'de hastalık multifokal odak değerlendirildi. Tüm hastaların sadece 3'ünde patolojik olarak multifokal hastalık varlığı doğrulandı. Bu hastaların 1'inde MRG'de lezyon saptanamadı (duyarlılık %66,6, özgüllük %71,4, PPD %20, NPD %95,2). MRG'de multisentrik olarak değerlendirilen 2 hastada patolojik olarak tanı doğrulandı. Karşı memede malignite açısından şüpheli lezyon saptanan 6 hastanın 1'inde kanser varlığı doğrulandı (duyarlılık %100, özgüllük %28, PPD %16, NPD %100). MRG'de 13 hasta patolojik aksiller lenf nodu yönünden pozitif olarak değerlendirildi. Bütün hastaların 13'ünde patoloji sonuçlarında aksiller metastaz saptandı. 1 hastada MRG'de aksiller metastaz saptanamadı (duyarlılık %92,3, özgüllük %94,4, PPD %92,3, NPD %94,4). Sonuç: Meme MRG meme kanserli hastaların cerrahi öncesinde değerlendirilmesinde tümör boyutunun belirlenmesinde ve aksiller lenf nodu tutulumunun değerlendirilmesinde güvenilir sonuçlar vermektedir. Multifokalite ve kontralateral malignite olasılığı yüksek hastalarda ek odak varlığının dışlanmasında kullanılabilir. Ek odakların tespitinde yalancı pozitif sonuçlara neden olabileceğinden cerrahi öncesi histopatolojik örnekleme ile tanı doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To define the contribution of MRI to preoperative assessment of newly diagnosed breast cancer patients. Materials and methods: In this study 31 breast cancer patients whose diagnosis had been proven histopatologically and examined with breast MRI were evaluated retrospectively. The size and the kinetic properties of the tumor, additional foci in the same breast, the existence of tumor in the other breast, extension to the chest wall and axillary lymph node metastasis were noted. The present findings were compared with postoperative histopathological findings. Results: Of the 31 patients 19 (61,2%) were invasive ductal carcinoma, 6 (19,3%) were invasive lobular carcinoma, 5 (16,1%) were ductal carcinoma in situ, 1 (3,2%) was mucinous carcinoma. Lesion sizes were ranging from 3 mm to 65 mm. In comparison to the histopathological measurements, we obtained a high reliability ratio (88%) for the lesion sizes. In 10 patients multifocal disease was identified but only in 3 patients (out of 31 patients) multifocal disease was proven pathologically. In 1 patient MRI couldn't identify the additional foci (sensitivity 66,6%, specificity 71,4%, positive predictive value 20%, negative predictive value 95,2%). In 2 patients MRI found multicentric foci and they were confirmed with pathology. Out of 6 patients with suspicious findings in the contralateral breast, 1 patient was diagnosed as cancer (sensitivity 100%, specificity 28%, positive predictive value 16%, negative predictive value 100%). 13 patients were evaluated as positive for axillary lymph node involvement. 13 of the 31 patients had axillary lymph node metastasis in the pathology specimens. In 1 patient MRI could not identify the axillary lymph node metastasis (sensitivity 92,3%, specificity 94,4%, positive predictive value 92,3%, negative predictive value 94,4%). Conclusions: Breast MRI yields reliable results for the preoperative assessment of tumor size and axillary lymph node involvement in breast cancer patients. It can be used to exclude additional foci in patients who have high risks for multifocal and contralateral disease. In diagnosing the additional foci, MRI may reveal false positive results and for this reason the diagnosis must be proven with pathology before the surgery.