Yetişkin bireylerin beslenme durumlarının incelenmesi ve tıkınırcasına yeme bozukluğunun belirlenmesi
Assessment of nutritional status of adults and determination of the presence of binge eating disorder
  1. Tez No: 433451
  2. Yazar: AYŞE HACIARİF
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA ŞENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulimic investigatory test edinburgh, BITE, Tıkınırcasına yeme bozukluğu, Yeme bozuklukları, Yeme tutum ve davranışları, Beslenme alışkanlıkları, bulimic investigatory testing edinburgh, BITE, Binge eating disorder, eating disorders, eating attitudes and behaviors, Nutrition habits
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıkları ile yeme tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi ve tıkınırcasına yeme bozukluğunun tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Ağustos 2015- Eylül 2015 tarihleri arasında İstanbul'da özel bir sağlık grubunun beslenme ve diyet polikliniğine başvuran yaşları 18-65 arasında değişen 162 sağlıklı birey (125 kadın, 37 erkek) üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin kişisel özellikleri ve beslenme alışkanlıkları anket formu ile sorgulanmıştır. Bireylerin beslenme durumları besin tüketim sıklığı ile belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerde tıkınırcasına yeme bozukluğu olup, olmadığını tespit etmek amacıyla Bulimic Investigartory Test Edinburgh testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 29,16±9,48 yıl, BKİ ortalamaları 22,9±2,63 kg/m2 olarak bulunmuştur. Bireylerin günlük diyetle enerji tüketim ortalaması 1670,0±760,0 kkal'dir ve günlük diyet enerjisinin karbonhidrattan gelen yüzdesi ortalama %43,14 , proteinden gelen yüzdesi ortalama %17,9 ve yağdan gelen yüzdesi %39,04 olarak bulunmuştur. Tıkınırcasına yeme bozukluğunu saptamak amacıyla kullanılan Bulimic Investigatory Test Edinburg puanları 0 ile 30 arasında değişmekte olup ortalaması 8,81±4,72 olarak bulunmuştur. Bulimic Investigatory Test Edinburg sonucuna göre bireylerin %3,7'sinde tıkınırcasına yeme bozukluğu olduğu, %96,3'ünde tıkınırcasına yeme bozukluğu olmadığı saptanmıştır. Bireylerin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, çalışma durumu gibi sosyo-demografik özellikleri ile tıkınırcasına yeme bozukluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05).Tıkınırcasına yeme bozukluğu ile bireylerin beden kütle indeksi, beden algısı, daha önce diyet yapma durumu arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
This study was performed to investigate adults' eating habits, eating behaviour and to identify the presence of binge eating disorders. The study was conducted on a total 162 healthy individuals (125 females and 37 males) aged 18-65 years old presenting to a Nutrition and Diet Polyclinic of a private clinic in Istanbul, between August 2015 and September 2015. Personal characteristics and some nutritional behaviours of the individuals were inquired with an inquiry form. Nutritional status of the individuals was determined with a food frequency questionnaire.The Bulimic Investigatory Test Edinburgh was used to identify whether the individuals had binge eating disorder or not.The mean age of the individuals participating in the study was found to be 29,16±9,48 years, and mean BMI to be 22,9±2,63 kg/m2. When the nutritional status of the individuals were evaluated, the percentage energy derived from carbohydrate, protein and fats were found to be average %43,14 %17,9 % and %39,04 respectively. Average daily dietary energy consumption of the individuals was demonstrated to be 1670,0±760,0.When evaluating the occurrence of binge eating disorder, Bulimic Investigatory Test Edinburg indices ranged between 0 and 30 and mean was 8,81±4,72. It was observed that %3,7 of the individuals had binge eating disorder and %96.3 had no binge eating disorder. No significant relationship (p>0,05) was found when the relationship between age, gender, marital status and socio-demographic characteristics and binge eating disorder of the individuals were evaluated statistically. No significant relationship (p>0,05) was found between BMI body image, previous history of dieting and binge eating of individuals.