Pediatride adli vakalarda hemşireliğin rolu
The legal process in forensic nursing and paediatrics
  1. Tez No: 433453
  2. Yazar: BUKET SARICA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT CEM DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Adli hemşirelik, Pediatride adli vaka, Hukuk, TCK, Forensic nursing, Pediatry forensic, İncidents, İn law
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Adli tıp, konusu itibariyle hukuk ile tıbbın beraber incelenerek sonuca bağladığı, doğası itibariyle çok disiplinli bir bilim dalıdır. Bu alanda yer alan bilimler“Adli Bilimler”adı altında toplanmıştır. Bu bilim içinde önemli bir yeri olan Adli Hemşirelik ise tıbbi araştırma ve programlarla desteklenerek hemşirelik biriminin yasal çerçevede uygulanmasıdır. Çalışmamız içerisinde ''Pediatride adli vakalarda hemşireliğin rolü'' incelenmektedir. Bu inceleme yapılırken, TCK maddelerine yer verilmekte ve analiz edilmektedir. Adli hemşireliğin geçmişten günümüze üstlendiği roller irdelenmekte ve hukuki sürece değinilmektedir. Çalışmada, adli hemşireliğin pediatri alanındaki hastaların adli vaka, sayı, yaş ve tanıları gelişme dönemlerine göre incelenmiştir. Söz konusu inceleme Bursa Dörtçelik Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapılmıştır. Çalışmada 2012 ve 2013 yıllarına ait adli vaka tutanakları esas alınmıştır. Bu vakalarda tanı yaş grupları ile gelişme dönemleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Farklı tanı gruplarında yaş ile gelişim dönemleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi sonucunda, ilaç intox tanısı en yüksek oranda gözlenmiştir. Sonuç olarak, pediatri adli vakalarında, tanılar ile gelişim dönemleri arasında bir uyum olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE LEGAL PROCESS IN FORENSIC NURSING AND PAEDIATRICS As of the subject of law and medicine, forensic medicine, together with nature, tied to the conclusion by examining a multidisciplinary science. This area of science are collected under the name of“Forensic Science”. This is an important place in science, Forensic Nursing, supported by medical research and programs in nursing is an implementation of the legal framework. In our study, '' protection against forensic cases nursing role, '' being examined. During this review, the Turkish criminal law in article space and are analyzed. Forensic Nursing offers and legal roles undertaken from the past to the present, as long as the right to self-determination. In the study, forensic nursing, forensic cases, number of patients in the field of Pediatrics, examined according to age and Diagnostics development period. The aforementioned review maternity and children's Hospital in Saveh rolling and Profil mills were made in Bursa. The study of 2012 and 2013 based on forensic cases belonging to the transcripts. In these cases diagnosis age groups investigated the relationship between the periods of development with the. Different diagnostic groups examining the relationship between developmental stages with age as a result of the drug has been observed most diagnosed with high proportion of intox. As a result, cases of forensic Pediatrics developmental stages with the diagnoses was understood a harmony between.