Tamamlayıcı sağlık sigortası
Complemantry health i̇nsurance system
  1. Tez No: 433456
  2. Yazar: SERPİL UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT CEM DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sigortacılık, Health Care Management, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri ve sigorta, Tamamlayıcı sağlık sigortası, Health services and insurance, Complemantry health insurance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Çağımızın sosyal güvenlik sistemlerinin tüm bireyleri kapsaması, bütün ülkelerin temel hedefleri arasında yer almaktadır. Sosyal güvenlik kapsamında sunulan sağlık hizmetlerinin miktar ve kalitesinin arttırılması hemen her ülkede ciddi bir finansal sorunu da beraberinde getirmektedir. Türkiye'de sağlık harcamalarının finansal sürdürülebilirliği konusunda kamuya yardımcı olması amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2012 yılında çıkarılan bir genelge ile“Tamamlayıcı Sağlık Sigortası”uygulamasına başvurulmuştur. Bu çalışmada; Genel Sağlık Sigortasına sahip kişilerin, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkında bilgi sahibi olma durumlarının saptanması, mevcut uygulamaların değerlendirilmesi ve kişilerin uygulamayı tercih etme ya da etmeme yönündeki görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Mayıs 2014 ile Kasım 2014 tarihleri arasında, Bursa ilindeki kamu ve özel hastanelere başvuran 18-60 yaş arası Genel Sağlık Sigortasına sahip kişileri kapsamaktadır. Basit rastgele yöntem ile seçilen 753 kişi örneklemi oluşturmaktadır. Yüz yüze görüşme yöntemi ile anketin uygulandığı bu kişilere; demografik özellikleri yanında, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkındaki bilgi düzeylerini ölçmeye ve mevcut uygulamayı değerlendirmeye yönelik 32 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS 21.0 yazılımı ile elektronik ortama aktarılmış ve analiz edilmiştir. İstatistiki analiz yöntemi olarak Ki-kare testi kullanılmıştır. Katılımcıların %25,6'sının Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'ndan haberdar olduğu, %74,4'ünün ise haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'dan haberdar oldukları halde; %54'ünün uygulama hakkında az veya çok az bilgisinin olduğu, %46'sının ise uygulama hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların uygulamayı tercih edip etmeme yönündeki görüşleri değerlendirildiğinde ise; %32,8'i uygulamayı tercih edebileceğini, %44,9'u tercih etmeyeceğini belirtirken %22,3'ü ise herhangi bir görüş belirtmemiştir. Türkiye'de yaygın olarak uygulanabilir bir Tamamlayıcı Sağlık Sigortası modelinin geliştirilmesi için Tamamlayıcı Sağlık Sigortasına ilişkin düzenleme yapma yetkisi bulunan Hazine Müsteşarlığının, SGK, özel sigorta ve sağlık sektörü temsilcileriyle birlikte istişare ederek daha fazla bilgilendirici faaliyetlere ve tüm tarafların özverisiyle oluşturulacak bir modele gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
The inclusion of all individuals in any society into social security systems is among the main goals of all countries. Increasing the quality and amount of health service that is provided within the social security system also brings some financial problems in every country. In Turkey, the system of“Complemantry health Insurance”was initiated by a regulation that was implemented by Social Security Institution in 2012, in order to help the financial sustainability of health expenses in the country. Our main objectives in this study is to determine whether those with a general health insurance are aware of the“Complemantry health insurance”, to evaluate current practices and to find out the opinions of people as to whether they prefer to use it or not. The study includes people aged 18-60 with a general health insurance, who applied to both state and private hospitals in the province of Bursa between May 2014 and November 2014. Sampling consists of 753 people that were chosen randomly. A questionnaire was applied to these people with personal interviews. The questionnaire is made up of 32 questions and aims to measure their level of knowledge as regards the health insurance, to evaluate the current practice as well as to determine their demographic status. It has been found that %25.6 of the participants were aware of the“Complemantry Health Insurance”whereas %74.4 of them were not. Although they were aware of the“Complemantry Health Insurance”, only 54% of the participants had some knowledge about the system but %46 of them had no knowledge about this practice. When we evaluated the opinions of the participants as to whether they prefer this practice or not, %32.8 of the participants said that they would prefer this practice, %44.9 of them pointed out that they would not use it and 22.3% of them did not express any opinion about it. In Turkey, it is necessary that Secretariat of Treasury, which has the authority to implement regulations about“Complemantry Health Insurance”in order to develop a commonly practicable“Complemantry Health Insurance”, should consult with SGK, Private Insurance and health sector, carry out more informative activities and develop a new model that will meet the requirements.