Kamu Hastaneler Birliği genel sekreterliği çalışanlarının liderlik özelliklerinin kurum kültürüne etkisi - Samsun ili örneği
The effect of the leadership skills of general secretarial of republic hospitals association employees to the institution culture - Samsun example
  1. Tez No: 433459
  2. Yazar: SEVDA TAŞTEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Culture, Leadership, İnstitution culture, Leadership attitude
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Araştırmanın amacı, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinde görev yapmakta olan sağlık çalışanlarının liderlik özelliklerinin kurum kültürüne etkisini ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinde görev yapmakta olan 108 personel oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak sağlık çalışanlarının tanıtıcı özelliklerini belirlemeye yönelik 6 sorudan oluşan anket formu ve Goleman tarafından geliştirilen 25 sorudan oluşan Liderlik Davranışları Ölçeği kullanıldı. Ayrıca, Rob Goffe ve Gareth Jones tarafından geliştirilen iki kısımdan oluşan ve birinci kısımda kurum kültürünün belirlenmesine yönelik 23, ikinci kısımda ise birinci anketin sonuçlarını dikkate alarak yeni bir değerlendirme yapan ve 24 adet sorudan oluşan“Kurum Kültürü Anketi”uygulanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken istatistiksel metotlardan; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ,Kolmogorov Smirnov Z Testi, Mann-Whitney U, Tek Yönlü Varyans-ANOVA, Kruskl Wallis-H, T Testi, Pearson korelasyon, Post-Hoc Tukey HSD ve LSD testleri kullanılmıştır. Araştırmaya 7 hekim, 19 uzman, 35 sağlık çalışanı ve 39 genel idari hizmetleri sınıfı olmak üzere toplam 100 kişi katılmıştır. Kurumdaki mevcut kurum kültürünün çalışanların algılarına göre dayanışma ve sosyalleşmenin yüksek olduğu“Biz Bir Aileyiz”yaklaşımında olan topluluksal kurum kültürü olduğu tespit edilmiştir. Topluluksal kültür tipinde kurum başarısında olumsuz yönde etki eden hususlar daha yüksek bir sonuç doğurmuştur. Elde edilen verilerden hareketle sağlık çalışanlarının kurum kültürünü oluştururken kullandığı liderlik yaklaşımları olarak vizyoner, katılımcı, eğitici ve ilişki odaklı liderlik davranışları ile mevcut kurum kültürünün şekillenmesinde istatiksel olarak anlamlılık bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Kültür, Liderlik, Kurum kültürü, Liderlik davranışları.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to expose the effect of the leadership skills of general secretarial of the republic hospitals association health employees to the institution culture in a descriptive and a sectional way. The content of the research is formed by the 108 employees who work in General Secretarial Of Public Hospitals Association Samsun.In the research, as data collection tool, a six question survey form and a 25 question leadership behaviours scale which was built by Goleman were used for identifying introductory features of health employees.Also, an institution culture survey which was developed by Rob Goffe and Gareth Jones was applied. It was a survey which consists of two parts. At the first part there were 23 questions for determining institution culture and at the second part there were 24 questions which considered the first part results in a new assessment.The data obtained in the study was analysed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0.When data were being evaluated, among statistical methods: percent, average, Komologorov Smirnov Z Test, Mann-Whitney U, One Way Variance-Anova, Kruskal Wallis-H, T Test, Pearson Correlation, Post-Hoc Turkey HSD and LSD Tests were used.7 Doctors, 19 specialists, 35 health employees and 39 general administrative service class were included to the research.It was identified that the present institution culture is 'We are Family' according to the feelings of the employees. In this approach cooperation and socialization are in a high level.In the communal culture type, more negative results took place that affected institution success.According to the data obtained, health employees create an institution culture by the help of visionary, participant, trainer and relationship oriented behaviour types.