Gömülü alt üçüncü molar dişlerde sütursuz cerrahinin değerlendirilmesi
Evaluation of sutureless technique after impacted mandibular third molar surgery
  1. Tez No: 433460
  2. Yazar: TUĞÇE BERRE KARÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SÜMER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Cerrahi yara iyileşmesi, Mandibuler üçüncü molar, Şişlik, Mandibular third molar, Pain, Surgical wound healing, Swelling
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, benzer pozisyonda bilateral gömülü veya yarı gömülü alt üçüncü molar diş çekiminde sütursuz cerrahinin çekim sonrası ağrı, şişlik ve periodontal iyileşme üzerine etkisinin değerlendirilmesi ve sonuçlarının süturlu iyileşme ile karşılaştırılmasıdır. Materyal Metod: Çalışma, yaşları 18-29 arası değişen, çift taraflı birbirine benzer pozisyonda gömülü alt üçüncü molar dişlere sahip, 30 hasta üzerinde yürütüldü. Çekim için, modifiye üç köşeli flep kullanıldı ve hastaların rastgele seçilen bir tarafında yara kenarları yaklaştırılarak primer süture edilirken, diğer taraf sütursuz iyileşmeye bırakıldı. Ağrı, operasyon sonrası 7 gün boyunca Görsel Analog Skala formları ile; şişlik, operasyon öncesi, operasyondan 1, 3, 7, 15 gün sonra belirlenen rehber noktalar üzerinde yapılan horizontal ve vertikal ölçümlerle değerlendirildi. Çekilen üçüncü molar dişe komşu ikinci molar dişin periodontal olarak değerlendirilmesi klinik olarak, plak indeksi, gingival indeks, sondalama derinliği ve klinik ataşman kaybı ölçümleriyle, radyografik değerlendirme ise periapikal radyograflarda alveoler kemik yüksekliği ölçümüyle operasyon sonrası 1.ay, 3.ay ve 6.aylarda yapıldı. Bulgular: Sonuçlar, ağrı ve şişliğin sütur kullanılmayan tarafta daha az olduğunu gösterdi (p0,05), ancak sütursuz iyileşme tekniğinin periodontal sağlık üzerine olumlu etkilerinin bulunduğu görüldü. Sonuç: Gömülü alt üçüncü molar dişlerin çekiminde sütursuz cerrahi, erken dönem komplikasyonlarını azaltmakta ve periodontal iyileşmeye olumlu katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the effect of not using sutures on postoperative pain, swelling and periodontal healing and comparison of the results with a suture recovery after extraction of bilateral, impacted, mandibular third molars. Material and Method: The study performed on 30 patients between the ages of 18 and 29, who had bilateral similar position impacted mandibular third molar teeth. Modified triangular flap was used for the extraction and after teeth had been removed, on one side the flap was replaced but with no suture to hold it in place and on the other side the wound was closed primarily. Pain was evaluated for 7 days postoperatively by using Visual Analog Scale and swelling were evaluated preoperatively and on the 1. day, 3. day, 7. day and 15. day postoperatively by measuring one vertical and two horizontal planes on face using marked reference points. The clinical periodontal parameters of second molar indicating its periodontal status were evaluated as probing pocket depth, clinical attachment loss, gingival index and plaque index. The loss of alveolar height distal to the second molar was evaluated on the 1., 3., 6. month postoperatively by periapical radiographs. Results: The results showed that patients had significantly less postoperative pain and swelling when no sutures were used (p0,05), but secondary closure technique had positive effects on clinical periodontal health. Conclusion: Sutureless surgery for impacted mandibular third molar teeth, could reduce early period complications and also contribute positively to periodontal healing.