Gömülü üçüncü molar cerrahisinde piezocerrahi ve konvansiyonel frez cerrahisinin karşılaştırılması: Postoperatif değerler ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
Comparison of piezosurgery and conventional rotary surgery in impacted third molar surgery:Evaluation of postoperative values and impacts on quality of life
  1. Tez No: 754265
  2. Yazar: AHMET DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜHAN DERGİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü Molar, Piezo-Elektrik Cerrahi, Osteotomi, Yaşam Kalitesi, Ödem, Trismus, Third molar, Piezo-Electric Surgery, Osteotomy, Life Quality, Edema, Trismus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gömülü 3. molar cerrahisinde piezocerrahi ve konvansiyonel frez cerrahisinin karşılaştırılması: postoperatif değerler ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi Ahmet Demirci, Gühan Dergin, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Amaç: Bu çalışmanın amacı gömülü 3. molar cerrahisinde piezocerrahi ve konvansiyonel cerrahiyi karşılaştırmak ve postoperatif değerler ve yaşam kalitesine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bilateral simetrik gömülü üçüncü molar dişleri olan 20 hasta üzerinde tek merkezli, prospektif, randomize bir bölünmüş ağız çalışması yapıldı. Hastalar, alt çenenin rastgele bir tarafında piezocerrahi ve karşı tarafta konvansiyonel rotary cerrahi ile tedavi edildi. Çalışma, eşdeğer cerrahi zorluk derecesine sahip sınıf 2 pozisyon B yatay gömülü dişlerde yürütüldü. Birincil hedef, OHIP-14 anketi kullanılarak ameliyat sonrası yaşam kalitesinin değerlendirilmesi; ikincil hedefler ağrı, trismus, şişlik, ameliyat süresi ve alınan analjezik sayısının değerlendirilmesiydi. Kullanılan tanımlayıcı istatistikler ortalama, standart sapma, medyan minimum, maksimum, frekans ve oran değerleriydi. Değişken dağılım KolmogorovSmirnov testi ile ölçülmüştür. Bağımlı nicel verilerin analizinde Paired sample t testi ve Wilcoxon testi uygulanmış ve SPSS 28.0 kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 20 hasta (11 erkek, 9 kadın; ortalama yaş: 21.2 ± 3.65 yıl) alındı. Toplam ameliyat süresi, OHP-14 değerleri ve alınan toplam ağrı kesici sayısı açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p 0.05). Ödem değerleri konvansiyonel cerrahi grubunda daha yüksekti ancak postoperatif 3. gün Go-Pog ve Go-Cm değerleri dışında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p> 0.05). Trismus açısından postoperatif 3. gün değerleri dışında iki grup arasında istatistiksel fark gözlenmedi (p> 0.05). Sonuç: Gömülü üçüncü büyük azı dişlerinin çekiminde kullanılan piezocerrahi yöntemi ameliyat süresini uzatsa da ameliyat sonrası hasta konforunu arttırdığı ve ameliyat sonrası morbiditeyi azalttığı için geleneksel döner yönteme göre kabul edilebilir bir alternatif tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Comparison of piezosurgery and conventional rotary surgery in impacted third molar surgery: Evaluation of postoperative values and impacts on quality of life Ahmet Demirci, Gühan Dergin, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Objective: The aim of this study was to compare piezosurgery with conventional surgery in impacted third molar surgery and determine its effects on postoperative outcomes and patients' quality of life. Materials and Methods: A single-centre, prospective, randomised split mouth study was performed on 20 patients with bilaterally symmetrical impacted third molars. The patients were surgically treated using piezosurgery on one random side of the lower jaw and a conventional rotary on the contralateral side. The study was executed in class 2 position B horizontal impacted teeth with the equivalent surgical difficulty level. The primary endpoint was evaluation and postoperative quality of life assessed with the OHIP-14 questionnaire; the secondary endpoints were pain, trismus, swelling, operation time, and number of analgesics taken. The descriptive statistics used were mean, standard deviation, median minimum, maximum, frequency and ratio values. Variable distribution was measured with the Kolmogorov–Smirnov test. Paired sample t-test and Wilcoxon test were applied in the analysis of dependent quantitative data, and SPSS 28.0 was used. Results: A total of 20 patients (11 male, 9 female; mean age: 21.2 ± 3.65 years) were enrolled in the study. A significant difference was observed between the two groups in terms of total operation time, OHP-14 values and total number of painkillers taken (p < 0.05). Although the pain values were higher in the conventional surgery group, no statistical difference existed between the two groups except on the day of operation and on days 1, 2 and 6 postoperative (p > 0.05). The edema values were higher in the conventional surgery group, but no statistically significant difference existed between the two groups, except for the Go-Pog and Go-Cm values on day 3 postoperative (p > 0.05). In terms of trismus, no statistical difference was observed between the two groups, except for the values on day 3 postoperative (p > 0.05). Conclusion: Although the piezosurgery method used in the extraction of impacted third molar teeth prolongs the operation time, it is an acceptable alternative treatment option compared with the conventional rotary method, as it increases patient comfort after surgery and reduces postoperative morbidity.