Dış ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerde döviz kuru riski yönetimi: Bişkek'teki işletmeler üzerine bir uygulama
Foreign exchange risk management in foreign trade businesses: A study about Bishkek businesses
- Tez No: 433610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL FETTAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Döviz kuru riski, Riskten korunma, Foreign trade, Foreign Exchange rate risk, Hedging
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Hızlı bir şekilde küreselleşen dünya ekonomisi günümüzde dış ticaretin de etkisiyle büyük bir pazar haline gelmiştir. Dış ticaret ise ülke ekonomisinin gelişmesinin önemli bir unsurudur. Dış ticaret işlemlerinden dolayı ortaya çıkan risklerden hem ithalatçı hem ihracatçı hem de aracı kurum zarar görebilir. Dış ticaret faaliyetlerinde bulunan işletmelerin karşısına çıkan en önemli risk gruplarından biri döviz kuru dalgalanmalarından dolayı ortaya çıkan risktir. İşletmelerin dış ticaret faaliyetlerinde, döviz kuru güçlü bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada döviz kuru riski kavramı üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda Bişkek şehrinde faaliyette bulunan işletmelerin döviz kuru riski yönetimi ile ilgili algı ve tutumları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Todays by the effect of foreign trade, the globalization of the world economy has become a big large market. Foreign trade is an important element in the development of a national economy. The arising risks due to the foreign trade transactions can have a big damage on the importers, exporters and intermediaries. One of the most important risk that business can face in foreign trade activities is the arising risks from exchange rate fluctuations. This study will focus on the concept of the risk of exchange rate. In this context, the existing businesses for foreign trade activity in Bishkek city, the perceptions and attitudes regarding management of exchange rate risk are determined.