Haber portallarının tarafsızlık kavramı bağlamında incelenmesi
News portal in the context of impartiality concept investigation
- Tez No: 433643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Haber portalları, Maddi sorunlar, Reklam, News Portals, Financial Issues, Advertising
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Her zaman olduğu gibi, günümüzde de, haber portallarının maddi olarak bağımlı olması, tarafsız olmasını ciddi anlamda kısıtlamıştır. Maddi sorunlar haber portallarını, sermaye gücünün ve iktidar gücünün oyuncağına çevirmiştir. Maddi sorunlardan dolayı olaylara müdahale ve manipüle ediliyor. Portalların bağımsız ola bilmesi için dolaylı yolla veya direk olarak her hangi bir yerden maddi yardım almaması gerekiyor. Haber portalları maddi olarak bağımsız değilse tarafsız olmasını düşünmek bile anlamsızdır. Haber portallarının büyük bir kısmı propaganda aygıtına çevrilmiştir. Haber portallarının reklam alarak kar elde etmesi de medyanın tarafsız olmasını engelleyen ciddi faktördür. Olayların doğru yansıtılmadığı herkes tarafından bilinse de, bu sorun çözülmüyor. Artık haber portallarının tarafsız olma şansı kalmamıştır. Bu sorunu açık ve net bir şekilde ortaya koymak için haber portallarının maddi kaynakları incelendi. Derinlemesine görüşme tekniğiyle, seçilen haber portallarının yetkilileri ile görüşüldü. İncelenen haber portallarının yetkilileri maddi kaynaklarını net bir şekilde açıklayamadılar. Bir kısmı“Ticari sır”, bir kısmı da“ Reklam gelirleri”olduğunu söyledi. 50'dan fazla haber portalının yetkilileri de, bu soruyu cevaplamak istemedikleri için görüşmeyi kabul etmedi.
Özet (Çeviri)
As always, nowadays the financial dependence of news portals has seriously districted their independence of being neutral. Financial issues have made news portals being putty in hands of financial and political power. Because of the financial matters the events are being interfered and manipulated. The news portals need to not take monetary aid from anywhere in order to be independent. If the news portals aren't financially independent it does not make sense to consider them neutral. The great amount of the news portals have turned into propaganda device. Taking lots of advertisements, news portals get considerable money which is the most serious factor that prevents them being neutral. Although everyone knows that the events aren't true, those matters can't be solved. There is no chance for news portals to be natural. To put that issue forward frankly, the financial incomes of news portals were investigated. With in-depth interview technique, it was discussed with officials of selected news portals. The investigated news portals` officials could not explain clearly their financial resources. Some of them said that it is a“trade secret”and some said“advertising revenues”. More than 50 news portals` officials did not accept the interview because they did not want to answer this kind of question.