Üstün zekalı çocukların duygusal zekaya ilişkin gelişim süreçlerinde iletişimin rolü
The role of communication of gifted children' development processes relating to emotional quotient
  1. Tez No: 433642
  2. Yazar: NAİF KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel zekâ, duygusal zekâ, üstün zekâ, iletişim, Intelligence quotient, emotional quotient, giftedness, communication
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Üstün zekâlı çocuklara yönelik genellikle zihin odaklı çalışmalar yapılmaktadır. Bu tarz çalışmalar Türkiye'de özellikle Bilim ve Sanat Merkezlerinde uygulanmaktadır. Ancak, üstün zekâya sahip çocuklardan beklentiler hep üst düzeyde sınav odaklı olduğu için duygusal zekâları okul, aile ve sosyal çevre tarafından göz ardı edilmektedir. Bu durum kendileri ile ilgili etkili iletişim süreçleri boyutunda bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Özel eğitimde entelektüel zekâ IQ'nun tek başına yeterli olmadığı birçok uzman tarafından kabul edilmektedir. Eğitim sonrası mesleki alanda başarı, IQ'nun yanı sıra duygusal zekâ EQ'ya da bağlıdır. Ülkemizde üstün zekâlı öğrencilerin sosyal ve duygusal eğitimleri, onların daha sonraki yaşamlarında başarılı olabilmeleri açısından yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada niteliksel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak İzmit Bilim ve Sanat Merkezindeki üstün zekâlı çocukların okul, aile, sosyal çevre ve kişisel sorunları ile geliştirilebilir alanları tespit edildikten sonra, duygusal zekâlarının gelişimleri sürecinde sosyal ve duygusal bakımdan kişilerarası iletişimde başarılı olmalarının sağlanması ve böylelikle doğru iletişim süreçlerinde sürdürülebilirliğin elde edilmesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has usually been studied on mind focused activities for gifted children. These types of studies are applied particularly through Gifted Centers called Bilim ve Sanat Merkezi in Turkey. However, the emotional quotient of gifted children is ignored by school, family and social sphere because their demands from these children are always higher than expected for the exams. Therefore, they may have a number of problems in the field of effective communication processes. It has been argued by many experts that intelligence quotient IQ isn't sufficient itself in special education. The success of professional filed after graduation depends on emotional quotient EQ as well as intelligence quotient IQ. The social and emotional educations of gifted children in our country are inadequate in terms of becoming successful for their lifetime. In this study, in-depth interview technique of qualitative research method has been used. After determining perfectible aspects and school, family, social sphere and personal problems of gifted children in İzmit Bilim ve Sanat Merkezi, it has been planned to provide them success for interpersonal communication with regard to social and emotional courses during their emotional development, thus gaining sustainability through the right communication processes.