Hasan el-Basrî ve Hadis ilmindeki yeri
Hasan el-Basrî and his place in the science of Hadith
- Tez No: 433741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMETULLAH AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hasan el-Basrî, hadis, rivayet, Hasan el-Basrî, hadith, transfering
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Hadislerin sonraki nesillere aktarılmasında sahabeden sonra en büyük emeğe sahip olan tabiûn nesli onlardan sonra gelen nesil olup daha sonraki nesiller için adeta bir köprü konumundadır. Söz konusu çalışmamız; tabiûn neslinin önde gelen isimlerinden biri olan Hasan el-Basrî'yi ele almakta olup onun hadis ilmindeki yerini tespit etmeyi hedeflemektedir.“Hasan el-Basrî ve Hadis İlmindeki Yeri”başlıklı bu tez çalışması giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın önem ve amacına değinilerek araştırmanın yöntem ve kaynaklarına değinilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde öncelikle konunun tarihi arka planına ve Hasan el-Basrî'nin yaşadığı dönemde hadis ilminin konumu ile islamî ilimlerin durumuna değinildikten sonra, kısaca Hasan el-Basrî'nin hayatı aktarılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise Hasan el-Basrî'nin hadisçiliği ele alınmıştır. Nasıl bir râvi olduğu yanında hadisteki tesâhülü ve mürselleri hakkındaki eleştirilerin doğruluğu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tabiûn generation that comes after the companions of the prophet Mohammed, has the biggest effort for transfering hadiths to next generations and therefore is the bridge for the next generations to come. Our work in question; aims to cover Hasan el-Basri who is one of the leading figures of tabiun generation and to establish his place in the science of hadith. This thesis that titled as“Hasan el-Basrî and his place in the science of hadith”consists of an introduction, two chapters and a result. Introduction explains the importance and aim of the research and mentions methods and references of research. First chapter mentions historical background of the issue. And it explains the status of the science of hadith and the islamic studies in the time when our muhaddith lived. Second chapter covers Hasan el-Basri's life and his studies about the science of hadith. It explains how was he transfering hadiths and it establishes the accuracy of his criticism about wrongdoings in the science of hadith.