Platon'da aletheia ve sanat ilişkisi
Aletheia and art relation according to Plato
  1. Tez No: 433785
  2. Yazar: DERVİŞ ATAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRAGÜL AŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aletheia, Anamnesis, Poiesis, İdea, Görünüş, Mimesis, Aletheia, Anamnesis, Poiesis, Idea, Phenomenon, Mimesis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma Platon'un hakikat anlayışı bağlamında sanata bakış açısını konu edinmektedir. Platon'un felsefi yöneliminin arka planını oluşturan düalist aion (sonsuzluk) ve kronos (sonlu zaman, oluş) ayrımına göre kronosun hüküm sürdüğü dünya, aionun sonlu bir kopyasıdır. Bu nedenle görünüşler (algılanır) dünyasına ait her şey aionun sonlu bir kopyası olmaya mahkûmdur. Platon'un hiyerarşik bilgi düzeninde Poiesis (yaratım) kavramı alt başlığında ele alınabilecek zanaat ve sanat faaliyetleri; görünüşler dünyasının yine kendi içinde bilgi değersel olarak hiyerarşilendirilmiş benzetim ve öykünme faaliyetleridir. Bu faaliyetler Platon'da, hakikat olarak nitelediği idealara ve idealar (kavranılır) dünyasına göre değerlendirmelerini bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the perspectives of art in the context of Plato's conception of truth. According this distinctions, dualistic aion (infinity) and kronos (finity), that form Plato's philosophical orientations background the world that ruled by kronos is a finity-copy of aion. Therefore everything that belong to phenomena are indispensable a copy of aion. In Plato's hierarchical knowledge order there are two activities can be dealt with in the sub-heading, craft and art, are the imitation and simulation of phenomenon world. In Plato's philosophy this activities find their evaluation on the ideas that can be qualify as truth and the ideas world.