Üniversite öğrencilerinin saldırganlık ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between aggression and happiness levels of university students
  1. Tez No: 433831
  2. Yazar: RAGIP ÜMİT YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Mutluluk
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı saldırganlık ile olumlu duygulardan biri olan mutluluk arasındaki ilişkileri incelemektir. Son yıllarda Pozitif psikoloji bağlamında bireylerin güçlü yanları ve potansiyelleri üzerinde durulmaktadır. Böylece bireylerin mutluluk düzeylerinin düşüncelerini, davranışlarını ve yaşamlarındaki kararlarını nasıl etkilediği önemli hale gelmektedir. Bu araştırmanın biçimlendirilmesinde nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve ilişkisel tarama modellerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evreni Erzurum Atatürk Üniversitesin'de öğrenim gören 33854 öğrenciden, örneklem grubu ise bu evrenden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 776 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Oxford Mutluluk Ölçeği”,“Saldırganlık Envanteri”ve“ Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ilgili bulgular aşağıda belirtilmiştir. Araştırmada; saldırganlığın, cinsiyet ve yetiştikleri çevre değişkenleri açısından anlamlı farklılaşmalar gösterdiği tespit edilmiştir. Saldırganlık ve mutluluk arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla uygulanan yapısal eşitlik modeli sonucunda; üniversite öğrencilerindeki mutluluğun saldırganlığı negatif yönde ve % 10 değerinde açıkladığı tespit edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, mutluluğun saldırganlığı azaltmada önemli bir faktör olduğu ve saldırganlığın ilgili değişkenlere göre faklılaşmalar gösterdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
he aim of the research is to investigate the relationship between aggression and happinies which is one of the positive emotions. In recent years, it is focused on the strengths and potentials of individuals in terms of positive psychology. Thus, it becomes important that level of happiness could affect individuals' thoughts, behaviours and decisions. This study is based on qualitative research approach and also utilized relational model was used in the study. The population of the study includes 33858 university students who study in Erzurum Ataturk University, and moreover the sample of it consisted of 776 students who were selected with stratified sampling from the population.“Oxford Happiness Scale”,“Aggressiveness Inventory”and“Personal Information Form”were used as data collection instruments in the study. According to the research results, findings have been expressed below. In the research; it is determined that aggressiveness differentiate significantly between gender and the environment they grow up. According to structural equation model result which was used to find out the correlation between aggression and happiness; it has been determined that the happiness among university students has explained %10 of aggression in a negative way. According to the research findings, it could be said that happiness has been an important factor to lessen aggresion, and also aggression has differentiated in terms of related variables.