Üniversite öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin empatik eğilim, duyguları ifade etme ve öz - anlayış açısından incelenmesi
The investigation of university students agression of levels i̇n terms of self - understanding and expressing their emotions
  1. Tez No: 414588
  2. Yazar: GÖZDE ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Duyguları İfade Etme, Empatik Eğilim, Öz-anlayış, Aggression, Expressing own feelings, Emphatic Tendency, Self-Compassion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri empatik eğilim, duyguları ifade etme ve öz-anlayış açısından incelenmiştir.Araştırma genel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi 2010-2011 eğitim öğretim yılında Konya Selçuk Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerden tesadüfî küme örnekleme yöntemiyle seçilen 526'sı kız 290'ı erkek olmak üzere toplam 816 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin bazı kişisel bilgileri için ?Kişisel Bilgi Formu?, saldırganlık puanlarının belirlenmesi amacıyla ?Saldırganlık Ölçeği? ve empatik eğilimin belirlenebilmesi amacıyla ??Empatik Eğilim Ölçeği?, bireylerin öz-anlayışlarının belirlenmesi amacıyla ?Öz-Anlayış Ölçeği? ve duyguları ifade puanlarının belirlenmesi amacıyla da ?Duyguları İfade Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde Korelâsyon ve Hiyerarşik Regresyon Analizi Tekniği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 15. 00 paket programında yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; üniversitede öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin empatik eğilim, duyguları ifade etme ve öz-anlayışlarının saldırganlık davranışlarını anlamlı düzeyde açıkladığı görülmüştür. Saldırganlık ile empatik eğilim, duyguları ifade etme ve öz-anlayış arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırmada saldırganlık düzeyinin yüksek ya da düşük olmasına göre, empatik eğilim ve öz-anlayış ile ilgili sonuçlar incelendiğinde anlamlı fark bulunmuştur. Duyguları ifade etme sonuçlarına göre ise, öğrencilerin duyguları ifade etmenin alt boyutlarında (olumlu duygu ifadesi, olumsuz duygu ifadesi ve yakınlık ifadesi) ve duyguları ifade etme toplam puanı açısından da anlamlı bir fark çıkmıştır.Yapılan hiyerarşik regresyon analizinde; empatik eğilim, duyguları ifade etme ve öz-anlayış saldırganlığın önemli birer yordayıcısı olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, aggression levels of university students have been examined in terms of empathic tendency, expressing own feelings and self-compassion.Survey model is employed in this study. The sample of study consists of 526 female and 290 male in total 816 students who are studying different faculties in Selcuk University and students are choosen with ramdom sample method. In the study for the personal information of students `Personal Information Form?, to determine their aggression scores `Aggression Scale?, to specify empathic tendency `Empathic Tendency Scale?, to determine their self-compassion `Self-compassion Scale? and also to determine their expression of feelings scores Expressing Their Emotions Scale have been used. Correlation and hierarchical regression analysis were used to analyze data. For statistical analysis of data SPSS 15.00 packet program was used.According to results of study, university students? empathic tendency, expression of feelings and self-compassions explain their aggressive behaviour significantly. There is a negative and significant correlation between aggression and empathic tendency, expressing own feelings and self-compassion. In the study according to high or low aggression level, when the results related with empathic tendency and self-compassion are examined there is significant difference. According to expressing own feelings? results, in terms of the subscale of expressing own feelings (positive feeling expression, negative feeling expression and closeness expression) and total point of expressing own feelings there is a significant difference.In hierarchical regression analysis, empathic tendency, expressing own feelings and self-compassion are significant predictors of aggression.